Tüp Bebek Başarı Şansını Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler

Tüp Bebek Tedavisi bebek isteği olup gebe kalamayan çiftlerde en yüksek gebelik şansı sunan tedavidir.

Tüp bebek başarı oranı iki şekilde ifade edilir. Canlı doğum veya gebelik oranı. Gebe kalan her hastanın gebeliği doğum ile sonuçlanmadığından yaşanan bebek kayıpları da düşünüldüğünde esas başarı canlı doğum olarak ele alınır. Bu başarı eve bebek götürme oranı olarak da adlandırılır. Ülkemizde ve tüm dünyada tüp bebek canlı doğum oranları yüzde otuzlar civarındadır. Yani her üç çiftten biri ilk tüp bebek denemesinde çocuk sahibi olabilmektedir.

Başarı Şansı Neye Göre Belirlenir?

Başarı gebelik oranı olarak ifade edildiğinde genellikle artan yaş ile ters orantılı olduğu bilinir. Kadın yaşı arttıkça tüp bebek başarısı azalmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde ilk denemede başarı şansı genç kadınlarda (35 yaş altında) yüzde 60’ları bulurken, 40’lı yaşlardan sonra yüzde 20’lere düşmektedir. Çünkü yumurtanın kalitesi kadının yaşına bağlıdır ve 35 yaşından sonra hamilelik şansı da azalmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde hedeflenen asıl amaç ilk seferde gebeliği yakalamaktır fakat gebelik her kadında ilk tedavide mümkün olmamaktadır. İlk tedavide başarısız olunduğunda, tedaviye devam edildiğinde yani yeni tüp bebek denemeleri ile gebelik şansı göreceli artarak devam etmektedir. 3 tüp bebek denemesi sonrasında genç çiftlerin yüzde 80’i bu tedavi ile gebe kalabilmektedir.

İlk denemede başarı şansını etkileyen faktörler arasında, fazla kilolu olmak, rahimdeki sorunlar, tüplerde hidrosalpinks olması, bağışıklık sistemi sorunları, sigara kullanım derecesi, alkol kullanma oranı, azalmış yumurtalık rezervi sayılabilir. Özellikle kadında yumurta rezervi için sürece başlamadan önce yaptırılan testler oldukça önemlidir.

Erkeklerin Başarıya Etkisi

Başarı oranını etkileyen erkeğe bağlı faktörlerde vardır. Spermlerin hareketsiz olması, ileri derece şekil bozuklukları, menide sperm olmaması tedaviyi olumsuz etkileyebilecek faktörler olarak sayıla bilinir. Erkeklerde kısırlık belirtileri ve tedavi yöntemleri için: https://www.drgamzecaglar.com/erkeklerde-kisirlik/

Tıp alanında gelişmeler oldukça arttığı için bazı olumsuzluk yaratan faktörlerle ilgili önlemler alınması kolaylaşıyor. Eğer kadında yumurta sayısıyla ilgili bir sorun varsa yumurta havuzu yapılabilir, spermlerde ileri düzey bozuklularda laboratuvarda kullanılan farklı teknikler ile sorun giderilmeye çalışılabilir. Pek çok yöntemle birlikte sorunlara çözüm bulunabiliyor ve böylece başarısız ilk denemenin ardından başarı şansı artıyor.

Uzmanlar başarısız tüp bebek tedavilerinde çiftlerin ilk denemede başarısız olduklarında umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini ve koşulların daha da iyileştirilebileceğinden dolayı diğer denemelerde şansın daha yüksek olabileceğini söylüyorlar. Tedavide iki deneme arası geçecek sürenin en az bir ay, mümkünse birkaç ay olması daha sağlıklıdır. Fakat bu süre de yine ailenin durumuna ve uzman görüşüne bağlı olarak değişebilmektedir.

Başarı Şansını Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler

Tüp bebek tedavilerinde başarı şansını artırmak için dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Öncelikle tedavinin yapılacağı merkezin başarı oranlarına dikkat edilmelidir ve doktor iyi seçilmelidir. Çiftlerin tedaviye başlamadan aylar önce sigara ve alkol kullanımını bırakması gerekmektedir.

Bu tedavi bir ekip işidir ve herkes birbiriyle uyumlu bir şekilde hareket etmelidir.  Hastanın kendisini tedavi sürecine psikolojik olarak hazırlamış olması gerekir. Stresini azaltacak aktivitelerde bulunabilir, düzenli doğa yürüyüşleri yapabilir. Çünkü fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmak tedavide başarı şansını artırır.

Baba adayına da bu süreçte çok iş düşmektedir ve anne adayı ile olan ilişkisini daha sıkı tutmalı, ona desteğini yansıtabilmelidir. Tüp bebek tedavi süreci normal gebelik süreci olarak kabul edilir çünkü bu yöntemle hamile kalanlar normal bir hamilelik süreci geçirirler.

Tüketilmesi Gereken Gıdalar

Bu etkenlerin dışında tedavinin başarısını artırmak için anne adayının tükettiği gıdalara da özen göstermesi gerekir. Akdeniz tipi beslenmenin yumurtalarda ve spermlerde olumlu etkileri olduğu yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Akdeniz tipi beslenmede çiğ fındık, fıstık, badem, ayran, tam buğday, çavdar, kavrulmamış sebze, haftada iki üç kere balık gibi protein kaynaklı gıdalar yer almaktadır.

Protein ve karbonhidrat kaynaklı besinler de oldukça önemlidir. Uskumru, zeytinyağı gibi Omega-3 içeren besinler de vücuda yeterince alınırsa gebelik sürecini olumlu etkiler. Günde en az iki litre su içmeyi de ihmal etmemeleri gerekir. Taze meyve ve sebze tüketimi de oldukça gerekli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Bu gibi gıdalar sağlıklı ve dengeli bir biçimde tüketilirse vücut doğru besinleri almış olacaktır ve anne adayının yumurtası ile baba adayının sperm kalitesi artacaktır.

D Vitamini Şansınızı Artırıyor

Vitamin kontrolleri yaptırarak D vitamini almaya özen gösterin çünkü D vitamininin az olması gebeliği olumsuz etkileyecektir. Gerekirse D vitamini takviyesi alın. Tüp bebek tedavi sürecinde yağsız et, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, yumurta gibi çinko kaynağı besinler de üreme sisteminin sağlığı için çok önemlidir. Bu besinler kadınlarda ve erkeklerde hormon seviyelerini düzenler. Tüp bebekte başarı oranını artıran besinlerin yanı sıra embriyonun tutunmasını zorlaştıracak olan besinler de vardır ve kişilerin bunlardan uzak durması gerekmektedir. Salam sosis gibi işlenmiş besinlerden, gazlı ve şekerli içeceklerden, hamur işlerinden, kırmızı etler, şeker, kahve yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri, cıvalı deniz ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.

Gebelik sürecinde haftada iki kez balık tüketilmesi önerilir fakat bu balıkların cıva içermemesi gerekmektedir. Çünkü vücutta cıva birikmesi düşük gibi sorunlara neden olur. Cıva istiridye, yengeç, karides, midye gibi ürünlerde vardır. Günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenler ise transfer yapıldıktan sonra hemen ayağa kalkmak, hareket etmek, ağır kaldırmak gebeliği çok fazla olumsuz etkileyecek durumlar değildir. En önemli şey, doktorlarının verdikleri ilaçları mutlaka kullanmalarıdır. Bu süreçte oldukça dinlenilmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek Başarısızlığı

Tüp bebek tedavilerinde üç kez başarısız olunması “tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları” olarak geçmektedir. Böyle durumlar yaşadığında ek uygulamalardan destek alınması gerekir. Bunlar genetik tanı yöntemleri, rahim değerlendirilmesi ek desteklerdir. Başarısızlık sonrasında çocuk sahibi olabilmek için önerilen birçok yöntem bulunmaktadır. Çifte özel tedavi planı yaparak daha detaylı testler ile tedaviye devam edilmelidir.

Önceki yazı
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir? Tüp Bebek Fiyatları 2024
Sonraki yazı
Tüp Bebek Havuz Yöntemi Nasıl Yapılır? Embriyo Havuzu Başarı Şansını Arttırır mı?