Tüp Bebek Aşamaları, Adım Adım Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, herhangi bir sebeple bebek sahibi olamayan çiftlerin çaresi olan ve bebek sahibi olma hayallerini gerçekleştiren tedavidir. Tüp Bebek Aşamaları 6 adımdan oluşmaktadır. Bu aşamalar sırasıyla;

1.Aşama: İlk Muayene ve Çiftin Değerlendirilmesi

Tüp bebek aşamaları ilk olarak çiftin değerlendirilmesi ile başlar. Tedavi görmek isteyen çiftin daha önce gördüğü tedaviler var ise kontrol edilmelidir. Gebelik, düşük doğum geçmişi tespit edilir. Daha önce yapmış olduğu incelemeler sonuçları değerlendirilir. Bu tetkikler ardından çiftlerin kan örnekleri, yumurtalık rezervi ve sperm tahlili yapılır. Rahim iç tabakası ve rahim şekli değerlendirilir. Gerekirse genetik analiz gibi ileri düzey testler yapılır. Gebelik öncesi rutin testler yapıldıktan sonra incelendikten sonra tedaviye başlanır.

2.Aşama:  Yumurtalıkların Uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu)

Tüp bebek tedavisi başlangıç aşaması olan ovülasyon indüksiyonu veya kontrollü ovaryan hiperstimülasyon, birden fazla sayıda yumurta geliştirilmesi için dışardan enjeksiyon şeklinde günlük ilaç uygulamalarını içerir. Bu aşama kişinin yumurta rezervine ve yaşına göre belirlenen ilaç dozu ile bireyselleştirilir.

Ek olarak uygulanan iğneler ile ise büyüyen yumurtaların tedavi boyunca zamansız olarak çatlayarak hastanın karnına dökülmesi de önlenmiş olur. Yumurta gelişimi kişiye göre değişkenlik göstermesine rağmen ortalama 7-10 gün sürer.

3.Aşama: Yumurtaların Toplanması

Bu işlemde, tüp bebek yumurta toplama, anestezi (sedasyon/analjezi) altında anne adayımızdan yumurtalar alınır. Laboratuvar ortamında yüksek hijyen koşullarında döllenme işlemini beklemek üzere saklanır. Aynı aşamada baba adayından da sperm örneği alınmalıdır. Erkek bireyin sperm örneği verebilecek durumda olması için 2 ila 4 gün arasında cinsel perhizli olması gerekir.

4.Aşama: Mikroenjeksiyon Yöntemi (ICSI) veya Klasik Tüp Bebek (IVF) Tedavisi ile Döllenmenin Sağlanması

Tüp bebek tedavisinin ilk yıllarında kullanılan dölleme yöntemi klasik tüp bebek veya IVF yöntemi olarak bilinir. Bu yöntemde yumurta ile spermin laboratuvar şartlarında bir tüp içinde döllenmesi sağlanır.

IVF yönteminde döllenme ihtimali daha az olduğu için son yıllarda ICSI yani mikroenjeksiyon yöntemi tercih edilir. ICSI yöntemini erkekten alınan bir adet sperm mikroskop altında bir pipet aracılığıyla doğrudan yumurtanın içine enjekte edilir. Bu yöntemin amacı yumurtanın sperm ile birleşmesini ve döllenmenin yüksek oranda oluşmasını sağlamaktır.

5.Aşama: Anne Adayına Embriyo Transferi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi laboratuvar ortamına saklanan ve döllenen yumurtaların (embriyo), ağrısız bir şekilde rahim içerisine yerleştirilir. Bu süreç ardından gebelik olana kadar cinsel ilişkiye girmek önerilmez.

6.Aşama: Gebelik Testi

Embriyo transferi yaptıktan 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir. Hamilelik süreci başladığı takdirde anne adayı birey 7 ila 10 gün içerisinde ultrason kontrollerine çağırılır. Gebeliğin özellikle ilk 3 ayı doktorunuzun önerilerini dinlemek ve verdiği ilaçları kullanmak tedavide büyük önem taşır.

Önceki yazı
Tüp Bebek Sonrası Doğal Gebelik Mümkün mü?
Sonraki yazı
Tüp Bebek Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır? Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler