T Şeklinde Rahim Neden Olur? T Rahim Hamileliğe Engel Mi?

Rahim doğurganlık organı olarak, normal şartlar altında tüm kadınlarda mevcut olan organdır. Yine normal koşullarda 7-10cm büyüklüğünde ve üçgen biçiminde olan bu organ, ciddi bir esneme kapasitesine sahip olmakla birlikte kimi zaman doğuştan getirilen bazı şekilde bozuklukları nedeniyle, efektif biçimde çalışmaz. Bu bozukluklar, T Şeklinde rahim ve Y Şeklinde rahim biçiminde gözlemlenmektedir ve gebelik üzerinde ciddi etkileri söz konusudur.

Neredeyse tamamı doğuştan getirilen şekil bozukluklarının yanı sıra daha sonra dan oluşan şekil veya fonksiyon bozukluklarından da söz edilebilir. Örneğin; kürtaja bağlı komplikasyonlar yaygın biçimde rahimde şekil bozukluğuna yol açan durumlardır. Ancak, T Şeklinde rahim ve benzeri durumlar doğuştan getirilen sorunlardır ve kesin bir nedenlerinden bahsetmek oldukça zordur.

Her ne kadar rahmin olması gerektiği şekilde farklı bir forma sahip olması gebeliği olumsuz etkiliyor olsada, cerrahi yöntemler ile bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi de mümkündür. T Şeklinde Rahim ile gebelik, büyük oranda düşükle sonuçlanan bir durum iken, T Şeklinde Rahim Ameliyatı ile bu sorunu bütünüyle ekarte edebilmek de mümkündür.

Rahim şekil bozuklukları, anomali olarak tanımlanır ve gebelik üzerinde yıkıcı etkileri bulunur. Rahmin normal koşullarda sahip olması gereken ters üçgen formundaki her değişiklik, gebeliğin oluşmaması veya düşük sonucu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle; rahim anomalilerinde gebelik öncesi tanı ve müdahale son derece elzemdir.

T Şeklinde Rahim Nedir?

T Şeklinde Rahim; rahmin çapının düşük olması ve yumurtalıklara doğru uzanan kısmın genleşme potansiyelinin düşük olmasına işaret eder. T Shape Uterus; görünüm olarak ilk bakışta normal bir rahme benziyor olsa da rahim filmi gibi tıbbi görüntüleme yöntemleri ile izlendiğinde oldukça farklı bir forma sahip olduğu anlaşılabilir.

Rahim; tepe noktası aşağıda olacak biçimde ters durmuş bir üçgen formuna sahiptir. Vajina ile tepe noktası birleşir ve yukarıdaki iki köşesinde yumurtalıklar bulunur. Normalde rahmin sadece vajina ile kesiştiği nokta dar olmalı, buradan sonraki kısım yumurtalıklara doğru genişlemelidir. T şeklinde rahim durumunda rahmin vajinadan yumurtalıklara kadar olan kısmının tamamı aynı genişliğe sahiptir veya yeterince geniş değildir.

Rahmin T Şeklinde olması, gebe kalma üzerinde doğrudan etkilidir. Gebe kalamama şikayetlerinin altında bu sorunun varlığı öncelikle araştırma konusu yapılır. Bunun yanında gebeliğin devamı ve çocuğun sağlıklı biçimde dünyaya gelmesi noktasında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Gebelik esnasında çocuk geliştikçe genişlemesi gereken rahim, formunda dolayı yeterince genişlemeyebilir ve bu durumda maalesef düşük yaşanır.

T Şeklinde rahme sahip hanımların nerdeyse tamamı için çözüm elde edilebilmesi mümkündür. Modern tıbbi uygulamalar ile rahim normal şartlarda sahip olması gereken forma kavuşturulabilmektedir ve bu sayede normal gebelik koşulları elde edilebilmektedir.

T Rahim Neden Olur?

T Şeklinde rahim neden olur sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Kişinin anne karnındaki gelişimi sırasında meydana gelen bu durumun önüne geçmenin bir yöntemi de söz konusu değildir. Gelişimsel bir sorun olmakla birlikte, kimi kaynaklarda bu sorunun genetik mirasında bir sonucu olduğuna dair iddialar da bulunur. Her ne kadar neden olur sorusuna bir cevap verilemiyor olsada, doğuştan getirildiği ve buna karşılık alınabilecek bir tedbir olmadığı söylenebilir.

Yani T Şeklinde rahim gelişimi, daha sonradan herhangi bir hastalık veya travma ile ortaya çıkabilecek bir durum değildir. Bütünüyle doğuştan gelen bir durumdur ve bu forma sahip rahimlerin genellikle fonksiyonlarında bir problem bulunmazken, formu nedeniyle gebeliğe engel olduğu bilinir.

Tabii rahim şekil bozukluklarının erken tanısı oldukça önemlidir. Evlilik öncesi kadınlarda bu kontroller uygun şekilde yapılır ise gebelik öncesinde tedbir alınabilir ve düşük riski ortadan kaldırılabilir. Bunun için oldukça efektif ve komplikasyon seviyesi düşük ameliyatlar yapılmaktadır ve hasta kısa zamanda gündelik hayatına dönebilmektedir.

Rahmin T Şeklinde Olmasına Nasıl Tanı Konulur?

Doğuştan gelen rahim şekil bozukluklarının tespitinde tıbbi görüntüleme; elbette en kesin sonucu ortaya koyar. Rutin kontrol esnasında hekimin yapacağı ultrason taraması bu konuda temel düzeyde veriye erişilmesini sağlar. Tabii ameliyat yapılabilmesi için net bir veri elde etmek gerekir ki, bunun için daha ileri düzey görüntüleme uygulamaları gerçekleştirilir.

İlaçlı rahim filmi; kullanılan en yaygın görüntüleme şeklidir. Rahim içerisine verilen ilaç ile rahmin formunun filmde net bir şekilde görünmesi sağlanır. Bu işlem, kısa sürede tamamlanır ve kişi gündelik hayatına dönerken, kesin tanı konulabilecek veri elde edilmiş olunur.

Rahimleri T şeklinde gelişen hanımların, genellikle herhangi bir şikayetleri olmaz. Bu nedenle tanı daha çok gebelik sırasında konur. Bu noktada atılacak en doğru adım; gebelik kararı verildiğinde hekime başvurmak olacaktır. Zira bu tür anomalilere sahip olmak her zaman gebeliği engellemez. Gebe kalabilir, ancak ileride düşük riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, ön kontrolleri yaptırmakta büyük fayda vardır. Belirttiğimiz gibi; uzman hekimler basit ultrason taraması ile dahi, bu sorunun ön tanısını koyabilirler.

İleri tetkikler ile orunun tespitinin ardından, son derece az komplikasyonu bulunan bir ameliyatla sonuca ulaşılabilir ve sağlıklı bir gebelik için uygun zemin elde edilmiş olur.

T Şeklinde Rahim ve Hamilelik

T Şeklinde rahim; gebe kalmayı doğrudan etkiler. Geçmişte tıbbi görüntüleme ve cerrahi yöntemleri bu kadar gelişmiş değil iken, T Şeklinde rahim; kısırlık faktörleri içerisinde yer almaktaydı. Günümüzde ise bu bir kısırlık nedeni olarak kabul edilmez. Daha doğru bir anlatımla, t şeklinde rahim kolaylıkla tedavi edilebilen bir durum olduğundan, gebe kalamamak bir kader değildir.

Ancak T Şeklinde rahme sahip hiçbir kadın gebe kalamaz denemez. Hastaların bir kısmı gebe kalabilir, ancak bu gibi gebeliklerin çok büyük bir çoğunluğunda düşük yapma durumu söz konusudur. Yani T Şeklinde rahim ve hamilelik birliktelikleri oldukça güç durumlardır.

T Şeklinde rahme sahip olduğunuzu öğrenmek için gebe kalmadan önce hekim kontrolüne girebilirsiniz. Uzman hekimler, olasılıkları basit ultrason görüntülemeleri ile teşhis edebilir. Gebelik esnasında t şeklinde rahim tedavisi veya ameliyatı mümkün olmayacağından, gebelik öncesinde buna karşı tedbir almak gereklidir.

Düşük riski neredeyse %80 olan T şeklinde rahim durumu ile gebe kalmak yerine, t şeklinde rahim ameliyatı olarak bu riski ortadan kaldırmak mümkündür. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için, jinekoloji kontrollerinizi düzeli olunuz ve mutlaka gebelik öncesinde taramalar yaptırarak, gebeliğe engel ve süreci olumsuz etkileyecek sorunlarınız olup olmadığından emin olunuz.

T Şeklinde Rahim Ameliyatı

T Şeklinde rahime sahip olan hanımların tedavi noktasında çekimser olmayıp, gebelik öncesinde bu işlemi gerçekleştirmesi gerekir. Endoskopik cerrahi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen bu ameliyatlarda kesin sonuç elde edilme oranı oldukça yüksektir. T şeklinde rahim ameliyatı, sonrasında komplikasyon çok az görülür ki, rahim hızlı biçimde iyileşen bir organ olduğundan bir hafta gibi süre içerisinde herhangi bir etki gözlemlenme durumu bütünüyle ortadan kalkar.

Uzman hekimlerin gerçekleştireceği rahim ameliyatı, oldukça kısa sürede tamamlanan bir operasyondur. Operasyonun ilk aşamasında rahmin uygun formda kalabilmesi için içerisine bir spiral yerleştirilir. Bu yapının 1 ay gibi bir süreçte rahmin içerisinde kalması gerekir. Bir ay sonra bu yapı çıkarılarak yerine balon formunda bir başka yapı yerleştirilir. Bu yapı, rahmin üçgen formu tam anlamıyla yakalamasını sağlar. Toplamda 2 ay gibi bir süre içerisinde süreç tamamlanmakta ve haysa normal şartlara sahip olabilmektedir.

T Rahim Tedavisi Ankara

Tabii bu iki aylık süreç bir nekahat sürecini ifade etmez. Hasta histereskopik ameliyatın ardından neredeyse hemen gündelik hayatına dönebilir. Çoğunlukla operasyon sonrasında hastanede yatma durumu dahi söz konusu değildir. Tabii belli durumlarda hastanın diğer hastalıklarına bağlı olarak gözlem için bu yöntem seçilebilir. Ancak yaygın olarak hastanın ertesi gün gündelik hayatına döndüğü söylenebilir.

T Şeklinde rahim tedavisi dendiğinde ilaçlı bir çözümden bahsetmek mümkün değildir. Burada yapısal ve mekanik bir sorun söz konusu olduğundan cerrahi yöntemler kullanılmakta ve çözüm üretilmektedir.

T şeklinde rahim ameliyatı ve tedavisi hakkında aklınıza takılanları bana yorumlar kısmında sorabilirsiniz.

Önceki yazı
Sperm Testi Normal Değerleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sonraki yazı
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir? Tüp Bebek Fiyatları 2024