Erkekte sperm testi infertilite (kısırlık) değerlendirmesinde ilk aşama testdir. Erkekte sperm testi, sperme ve semene dair özelliklerin ortaya konması için yapılan bir testtir. Kısırlık (infertilite), 1 yıl süresince korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çiftlerin bebek sahibi olamaması durumudur. Böyle bir durumda hem erkekte hem de kadında infertiliteye sebep olabilecek, altta yatan nedenlerin tespiti için çiftlere testler yapılır.
Erkekte sperm testi, infertilite durumunda yapılan testler arasında ilk değerlendirmede yapılan standart testtir. Sperm testi, sperm analizi veya spermiyogram adlarıyla da anılır. Alınan semen örneğinde sperm, Cowper bezlerinden gelen sıvı, prostat bezi salgısı ve seminal vezikül salgısından oluşan sıvı vardır. Semendeki fruktoz, lökosit ve semenin pH’ı, immatur (olgun olmayan) semen sayısı; spermin sayısı, kalitesi, normalliği, motilitesi (hareketlilik), morfolojisi ve konsantrasyonu (yoğunluğu) hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Sperm Testi Nedir?
Sperm testi, çoğu zaman bir erkeğin üreme kabiliyetini değerlendirmek için yapılan ilk testtir. Basitçe, sperm kalitesini değerlendirmek ve infertil çiftlerde kısırlığın nedenini öğrenmek için yapılır. Halk arasında sperm sayımı, semen analizi gibi adlandırmalarla da bilinir.
Sperm testi veya sayımı, kısırlık şikayeti ile başvurulduğunda uygulanan ilk testtir. Erkek kaynaklı infertilite durumunda genellikle sperm testi, sperm kalitesini belirleyen sperm sayısı, sperm hızı ve morfolojisini değerlendirir. Bu 3 faktör bir erkeğin üreme kabiliyetini ve potansiyelini anlamak için büyük oranda yeterlidir. Bazı durumlarda ek testler de istenebilir.
Sperm analizi çoğu zaman bir erkeğin sperm kalitesini değerlendirmek için yeterlidir ancak bazı özel durumlar ek testleri gerektirebilir. Sperm sayımından sonra en sık kullanılan diğer sperm testi Sperm DNA testidir. Sperm DNA testi sperm içerisindeki genetik materyaldeki herhangi bir bozulmayı tespit etmek için uygulanan testtir. Sperm örnekleri çeşitli tekniklerle incelenir ve hasarlı DNA taşıyan sperm yüzdesi tespit edilir. Bu durumda gerekli önlemler alınarak, gebelik sürecindeki düşükler engellenmeye çalışılır.
Bir sperm hücresi, taşıdığı genetik materyalde bozulma olsa dahi, yumurtayı dölleyebilir ve gebelik oluşur. Ancak böyle bir durumda sıklıkla düşükler ile ilişkili olabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavileri öncesi sperm dna testi yaptırmak, gebelik sürecinde düşük gibi komplikasyonlar ile karşılaşmamak için oldukça faydalı olabilir.
Sperm Testi ile İlgili Güncel Videolar Paylaştığım Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.
Sperm Testi Nasıl Yapılır?
Sperm testi erkekten alınan sperm örneğinin laboratuvar ortamında sayısı, hareketliliği ve morfolojisi bakımından değerlendirilmesi ile yapılır. Herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmez. Sperm testi, erkeğin bir kaba ejaküle olması (boşalması) ve sperm örneğinin laboratuvara gönderilmesi ile yapılır. Uzman kişi, sperm örneğini inceleyerek erkeğin üreme kabiliyetini değerlendirir.
Sperm testi şu aşamaları içerir:
- Cinsel perhiz: Kişi sperm örneği vermeden önceki 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmalıdır. Böylece potansiyel olarak en kaliteli sperm örnekleri incelenir. Cinsel perhiz süresi 3 ila 5 gün arasında değişebilir.
- Sperm örneği verilmesi: Kliniğe gelen kişi, kendisine verilen bir kaba mastürbasyon ile sperm örneği verir. Mastürbasyon sırasında sabun gibi kayganlaştırıcı maddeler kullanılmamalı, kişi laboratuar veya klinikte kendisine verilen odada ejaküle olmalıdır.
- Sperm örneğinin analizi: Uzman, verilen sperm örneğini belirli kriterlere göre analiz eder ve bazı incelemeler yapar. Bazen, sperm sayımı dışında sperm dna hasarı gibi daha geniş analizler yapılması gerekebilir.
Sperm Testi Neden Yapılır?
Sperm testi, erkeğin üreme fonksiyonlarını ve tüp bebek tedavisine uygunluğunu değerlendirmek; spermdeki olası DNA hasarını tespit etmek için yapılır. Daha geniş bir anlatımla sperm testinin yapılma amacı, erkek üreme kabiliyetini değerlendirmektir. Böylece erkek kaynaklı infertilite vakalarında yardımcı üreme tekniklerinin seçimi ve tedavi hakkında daha geniş bir planlama yapılabilir.
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yarısına yakınında erkek kaynaklı infertilite nedendir. Sperm testi, infertil çiftlerde ilk basamakta alınan testlerdendir. Çocuk sahibi olmayı engelleyen neden araştırılır iken kadına ait değerlendirme ile birlikte erkeğin üreme fonksiyonları sperm testi ile değerlendirilir. Testin yapılma nedeni infertil çiftlerde kısırlığın nedenini bulmaktır.
Bazı durumlarda doktor, sperm hücrelerinin taşıdığı genetik materyaldeki bozulmaları tespit etmek isteyebilir. Bu durumda sperm DNA hasarı testi uygulanır. Sperm DNA hasarı testi, spermin taşıdığı genetik materyaldeki bozulmaları tespit etmek amacıyla yapılır. Böylece oluşmuş bir gebeliğin ileriki dönemlerde, DNA bozulmalarına bağlı olarak düşükle sonlanmasının önüne geçilebilir.
Sperm Testinin Normal Değerleri
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), 2010’da yayımladığı verilere göre “normal sınırlarda bir sperm testinde” spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH’ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdır.Ayrıca sıvılaşma süresinin azami 1 saat, kokusunun kestane çiçeği kokulu, lökositlerin 1 milyon/ml olması beklenmektedir.
Test ile ulaşılan sonuçlar değişkenlik gösterdiğinden ilk değerlendirme yapılırken en az 7 gün, en çok 3 hafta arayla iki sperm testi yapılması, fertilizasyon potansiyelini ortaya koymak için gereklidir. Bu iki numune sonucu arasında ciddi farklılıklar gözlemlenirse üçüncü bir teste ihtiyaç duyulmaktadır.
Test sonuçları, anıldığı gibi, farklı sonuçlanabilmektedir. Bu farklılıkların sebepleri arasında stres ya da mevsim değişikliği de vardır. Bu nedenle sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için stresten arınmış bir ortamda ve farklı dönemlerde testleri yinelemekte fayda vardır.
Sperm Test Sonuçları ile İlgili Güncel Paylaşımlar Yaptığım İnstagram Hesabımı Takip Etmeyi Unutmayın.
Sperm Testi Nerede Yaptırılır?
Sperm testi gün geçtikçe yaygınlaşıyor olsa da tüp bebek merkezlerinde yapılması daha uygundur. Test başka bir laboratuvarda yapılacak ise, bu merkezin gerekli donanıma sahip olması ve doğru tekniklerle testi gerçekleştirmesi ve doğru yorumlama yapabilecek uzmanları da bünyesinde barındırması gereklidir. Sperm Testi Fiyatları yapılan testin kapsamına ve testin yapıldığı kliniğe göre değişkenlik göstermektedir.
Sperm testi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler
Klasik sperm testinde kullanılacak numune için kişilerin testi yaptırmadan önce en az 3 gün, en çok 5 gün cinsel perhiz yapması (ejakülasyon olmaması) gerekmektedir.
Sperm Testi Analizi ile İlgili Güncel İçerikler Paylaştığım Facebook Sayfamı Beğenmeyi Unutmayın.
Sağlıklı bir sperm testi için numunelerin ilgili merkezlerde steril bir kabın içine mastürbasyon yoluyla verilmesi en uygunudur. Bu mümkün olmadığı durumlarda evde verilen örneğin incelemenin yapılacağı laboratuvara hızla (en geç yarım saat içerisinde ve soğuktan korunarak) ulaştırılması gerekmektedir. Numunenin evde alınmasından ziyade merkezde alınması, olası aksaklıkların önüne geçilebileceği için daha çok tercih edilmektedir.
Kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta, mastürbasyon esnasında herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmamaları gerektiğidir. Aksi durumda hücre hareketliliğinin bu durumdan etkileneceği ve sağlıklı bir sonuç alınamayacağı bilinmelidir. Ayrıca, ejakulatın (meni) tamamının örnek kabına alınmış olmasına da önemlidir.
Sperm Testi Fiyatları
Sperm analizi çoğu durumda tüp bebek tedavilerinin içerdiği standart bir prosedürdür., Çiftler IVF tedavisi oluyorsa tedavi öncesi yapılan standart testtir. Sperm testi fiyatları testin yapıldığı kliniğe göre değişiklik gösterebilir ancak çoğu durumda masraflı sayılmaz. Bununla beraber, ek testler gerektiğinde sperm analizi fiyatları artış gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sperm testi sonuçları nasıl yorumlanır?
Sperm testi sonuçları, bir üreme uzmanı veya androloji uzmanı tarafından yorumlanır. Sperm sayısı, hareketliliği, morfolojisi ve diğer parametreler normal aralıklar içinde mi yoksa düşük mü olduğu değerlendirilir. Bu değerlendirme, infertilite teşhisinde veya tedavi planlamasında önemli bir rol oynar.
Sperm testi sonuçları düşük çıkarsa ne yapmalıyım?
Sperm testi sonuçları düşük çıkarsa, bir üreme uzmanıyla görüşmek önemlidir. Uzman, sonuçları değerlendirerek altta yatan nedenleri belirleyebilir ve uygun tedavi seçeneklerini önererek yardımcı olabilir.
Sperm kalitesi doğal hamilelik şansını etkiler mi?
Evet, sperm testi sonuçları doğal hamilelik şansını etkileyebilir. Sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi düşükse, hamilelik olasılığı azalabilir. Ancak düşük sonuçlar doğal hamilelik şansını tamamen ortadan kaldırmaz.
Sperm sayısı tüp bebek tedavisi başarısını etkiler mi?
Evet, sperm testi sonuçları tüp bebek tedavisi başarısını etkileyebilir. Sperm parametrelerindeki düşük değerler, döllenme ve embriyo gelişimi süreçlerinde sorunlara neden olabilir. Ancak düşük sonuçlar tüp bebek tedavisi şansını tamamen ortadan kaldırmaz.
Sperm testi erkek infertilitesinin nedenini belirler mi?
Evet, sperm testi sonuçları erkek infertilitesinin nedenini belirlemede yardımcı olabilir. Düşük sperm sayısı, hareketliliği veya morfolojisi gibi parametreler, infertiliteye yol açabilen altta yatan sorunları gösterebilir.
Sperm hareketliliği nasıl değerlendirilir?
Sperm testi sonuçları, sperm hareketliliğini belirlemek için motilite oranını, hızını ve ilerleme şeklini değerlendirir. Bu, spermlerin yumurtayı döllenme yeteneklerini gösterir.
Sperm morfolojisi nasıl değerlendirilir?
Sperm testi sonuçları, sperm morfolojisini değerlendirirken sperm hücrelerinin şekil, boyut ve yapısal bütünlüğünü inceler. Normal şekilli sperm hücrelerinin oranı belirlenir.
Sperm yoğunluğu nasıl değerlendirilir?
Sperm testi sonuçları, sperm yoğunluğunu belirlemek için sperm sayısını bir mililitre ejakülat içinde hesaplar. Bu, bir erkeğin bir ejakülatta kaç sperm hücresine sahip olduğunu gösterir.
Sperm hareketliliği düşükse ne anlama gelir?
Sperm testi sonuçlarındaki düşük sperm hareketliliği, sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşma ve döllenme yeteneğinin azaldığını gösterebilir. Bu durum, doğal hamilelik şansını ve tüp bebek tedavisi başarısını etkileyebilir.
Sperm Testi ile İlgili Aklınıza Takılan Soruları Online Görüntülü Görüşme ile Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel’e İletebilirsiniz
Online Görüntülü Görüşme Hakkında Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Tıklayınız
Hasta Yorumları
Çoğu insan deneyimlere güvenir. Bu nedenle sperm testi hastaların yorumları size doktorunuz hakkında genel bir fikir verebilir. Gerçek hasta yorumları ve hikayeleri, doktorunuzu tanımanın en iyi yoludur. Dr. Gamze Sinem Yücel, gerçek hasta soruları ve sizlerden gelen yorumlar için en doğru uzman görüşünü paylaşıyor. Böylece size özgü durumlar için sorularınız cevapsız kalmıyor. İnsanlar tedaviler söz konusu olduğunda genellikle gergindir ve süreç hakkında bir şeyler bilmek çoğu hastayı rahatlatır. Sperm testi olanların yorumları, diğer hastalar için öğretici olabilir. Böylece gerçek hasta hikayesi okuyup tüm sürece tanık olarak rahatlayabilirsiniz. bununla birlikte sperm testi durumundan muzdarip ve tedavi olanların yorumları size durumunuz hakkında bir ön bilgi sağlayabilir.
Gerçek hasta yorumlarını, sorduğu soruları ve cevaplarımı altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki altta yer alan yorumlar ve cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Siz de konuyla ile ilgili konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.
35 Yorum. Yeni Yorum
Merhabalar hocam test sonucu hakkında düşüncelerinizi rica edebilirmiyim
Lökosit Konsantrasyonu <1 M/ml <1 = 15,0
Toplam Hareketlilik (PR+N) 43 % >= 40
İleri Hareketli (PR) 30 % >=32
Yerinde Hareketli (NP) 13 %
Hareketsizlik (IM) 57 %
Morfoloji: % Normal Form Kruger 3 % >= 4 3*4
Hareketli Sperm Kons. 3,3 M/ml
İleri Hareketli Sperm Kons. 2,3 M/ml
Toplam Sperm Kons. 46,0 M 33 – 46
Toplam Har.Sperm Kons. 20,0 M
Top.İleri Har.Sperm (TMC) 14,0 M
Morfolojisi Normal Sperm 1,38
Sperm sayısı düşük. Testi 3 hafta sonra tekrarlayın. Üroloji muayenesi uygun olur.
Sperm Miktarı= 3 mL
Sperm Likefak Süresi (dk)= 40
Sperm Renk= Normal
Sperm Sayısı(Milyon/ml)= 21
Sperm Aglütinasyon= Yok
Sperm Lökosit= 1-2
Sperm Eritrosit= Yok
Sperm Motilite 3.Derece İleri Hızlı = %35
Sperm Motilite 2.Derece İleri Yavaş= %22
Sperm Motilite 1.Derece Yerinde Hareketli= %2
Sperm Motilite 0.Derece Hareketsiz = %45
2+3 %50 – ve Üstü
Sayı sınırda. Hareketlilik normal. 3 hafta sonra tekrarı uygun olur.
Sperm sayısı (ml’de milyon) 88*10üzeri6
Toplam sperm sayısı 440.000.000
Motilite %16
Progresyon
Hızlı hareketli %3
Yavaş hareketli %13
Yerinde hareketli %0
Hareketsiz %84
Morfoloji
Normal %0
Baş anomalisi %32
Boyun anomalisi %30
Kuyruk anomalisi %38
AGLÜTİNASYON yok
Lökosit (ml’ de milyon ) < 1*10üzeri6
Diğer hücreler (ml’de milyon ) <1*10üzeri6
Sonuçlarım böyle çıktı hocam grade 2 varikosel dediler sonuçlarım nasıl yardımcı olur musunuz ?
Sperm hareketliliği ve şekil bozukluğu var. Varikosel de varsa sperm DNA fragmantasyonu (kırığı) bakmak da uygun olur. O sonuçla beraber 3-6 haftalık ilaç tedavisi verip sonra tekrar değerlendirmek gerekir.
İyi günler benim 2 yıldır sık sık tekrarlayan yumurtalıkta şişlik kanda enfeksiyon ateşlenme ve titreme olyo doktorum sperm testi istedi yaptrdk ANTİ-C.TRACHOMATİS IGM (SERUM) örneğinde sonuç borderline yazıyor ne demek olduğunu bilmyrz yardımcı olabilirmsnz
Clamidya enfeksiyonu. Size ve eşinize antibiotik tedavisi vermek uygun olur. Enfeksiyon tamamen geçtiğinden emin olunca da rahim filmi ile tüpleri değerlendirmek gerekir.
permogram – – – –
Cinsel Pehriz Süresi 5
Makroskobik Değerlendirme
Likefaksiyon 10 Dakika
Görünüm GRİ OPAK
Semen Volümü 3.5 ml
Viskozite NORMAL
Ph 8 .
Mikroskobik Değerlendirme
A-SAYILSAL DEĞERLENDİRME
Total Sperm Sayısı 149.8 Milyon
Sperm Konsantrasyonu 42.8 Milyon/mL
Yuvarlak Hücre (Lokosit , gern hücre vs.)
B-MOTALİTE DEĞERLENDİRME
Total Motilite 50 %
Progresif Motilite 20
Non-Progresif Motilite 30 %
İmmotil Hücre 50 %
C-DİĞER var / yok
Aglütinasyon NEGATİF Milyon/mL
KRUGER TESTİ (Morfolojik İnceleme)
Normal 20 % 4 100
Baş Defekti 30 %
Boyun veya mid-piece defekti 10 %
Kuyruk defekti 10 %
Diğer 30 %
Genel olarak iyi. Ancak 3 hafta sonra hareketlilik açısından 2. örnek görmek uygun olur.
Merhabalar Hocam eşimin sperm testi sonuçlarım aşağıdaki gibidir. Morfolojiye Üniversite Hastanesinde bakmıyormuş. O yüzden ona bakamadılar. Bir süredir gebelik düşünüyoruz ama gerçekleşmedi. Bu sonuçlara göre yorumlarınızı bekliyorum.
Volüm: 3 ml
Ml’de Sperm Sayısı: 18 Milyon
Toplam Sperm Sayısı:54 Milyon
Hareketsiz: % 39
Yerinde Hareketli: % 4
İleri Hareketli: % 57
Motilite: % 61
Toplam İleri Hareketli Sperm Sayısı: 31 Milyon
Sayı sınırda çıkmış. Yıkamalı spermiogram şeklinde tekrarı uygundur.
Viskozite normal
Aglütinasyon var
Lökösit 1 milyon
Konstastyon 173 milyon
Total sperm 432 milyon
Motolite %30
Hızlı hareketli %24
Yavaş hareketli %4
Yerinde hareketli %2
Hareketsiz%70
Progresif sperm sayısı 104 milyon
Morfoloji B
Normol %2
Anormal%98
Baş 30
Boyun 30
Kuruk 38
Hocam sizden ricam yorumlayabilirmiainiz
Haraketlilik açısından tekrarı uygundur. Birde enfeksiyon için üroloji ile görüşün.
Perhiz süresi 6 gün. Viskozite: N. Likefaksiyon süresi: 20 dk. Renk/ koku: N/N. pH: 8 Volum: 2,5 ml. Sperm sayısı: 40 ml. Total Motilite : 25. Prograsif Motilite :20. A tipi+4 % : -. B tipi+3 % : 20. C tipi+2 % : 5 D tipi+1% : 75. Total Motil sperm sayısı : 25. Total prograsif Motil sperm sayısı : 20. Mikroskobik yuvarlak hücre : <1×.
Hareketlilikte problem var. Perhiz süresi uzun. 3 gün perhiz ile tekrar verin.
Sperm konsantrasyon:225 milyon Total sperm sayısı 405 adet hacim1,8 likefaksiyon süresi 20 dk. Motilite a tipi hareket 31 b tipi hareket 22 c Tipi hareket 6 d tipi hareket 41 a+b+c toplamı 59 ilerliyici hareket 53 normal 4 baş anomalisi 93 orta parça anomalisi 25 kuyruk anomalisi 18 sitoplazmik 0 TZİ 1,41 değerler bu şekilde hocam yardımcı olabilirmisiniz
Normal sayı ve hareketlilik. Şekil bozukluğu var.
Hocam merhabalar, eşimin sperm testi sonuçları, yorumlayabilirmisiniz, sizden rica etsem, şimdiden teşekkür ederim.
Miktar 2.0
Ph 7.6
Likefikasyon süresi 20
Viskozite normal
Görünüm beyaz opak
1 saatte hareketli sperm yüzdesi 55
Hızlı ileri hareketli 30
Yavaş ileri hareketli 20
Yerinde hareketli 5
Hareketsiz 45
Sperm yoğunluğu 128.400.000
Anormal morfoloji sperm yüzdesi 78
Yuvarlak hücre 200.000
Lökosit 1.200.000
Enfeksiyon için üroloji muayenesi ve antibiotik gerekir. Sayı ve hareketlilik normal.
Merhaba hocam Total sayı 186.total motilite56.ileri doğru hareketlilik 100/4 bunlar yeterli degerlermi
Hareketlilik az.
Hocam Merhabalar Sperm testi sonuclarım lütfen rica etsem yorumlayabilirmisiniz
Hacim:4 Ml
ph:9
3).Aktivität:-PR:156,6-NP:10-IM:8,3
4). PR + NP + IM =174,9 Mio / ml (Konzentration; Norm über 15 Mio /ml)
5). 174,9 Mio / ml x4 ml =699,6 Mio (Gesamtzahl; Norm über 39 Mio)
6). Prozentuale Anteile:-PR:89,6 %(vorwärts bewegliche Spermien; Norm über 32%)-NP:5,7 %-IM:4,7 %
7). Eosin-Färbung:-Anteil rotgefärbte Spermien: 30 %-Anteil normalgefärbte Spermien: 70 %(Norm über 50%)
8). Morfoloji: 10 %
Değerler normal.
Konsantrasyon-73.6 ml
İleri Hareketli Kons. -36.9 ml
Volüm – 5.0 ml
Viskozite – Normal
Hareketsiz Sperm – %43
İleri Hareketli Sperm – %50
Lökosit – <1
Kruger Morfolojisi – %16
PH – 7,5
Total sperm – 368 milyon
Total motilite – %57
Yerinde hareketli sperm – %7
Renk – gri opak
Sizce bi sıkıntı var mı hocam ?
Değerleriniz normal çıkmış.
Likefaksiyon 30 DK 1,5 10.11.2021
Viskozite ARTMIŞ ++ 10.11.2021
Konsantrasyon 14 MİLYON/ml 10.11.2021
Total Sayi 30,8 MİLYON 10.11.2021
Total Motilite(PR+NP) 10 MİLYON (%71) 10.11.2021
a) Ileri hareketli (Progresif Motilite;P 6 MİLYON (%42) 10.11.2021
b) Yerinde Hareketli (Nonprog.Motil; 4 MİLYON (%29) 10.11.2021
c) Hareketsiz (Immotilite;IM) 4 MİLYON (%29) 10.11.2021
Döküntü,Hücre,Lökosit 1 MİLYON/ml 10.11.2021
Aglütinasyon Notu YOK 10.11.2021
Cinsel Perhiz Süresi 4 GÜN
Sayı sınırda viskozite artmış. Üroloji değerlendirmesi gereklidir.
Hareketsiz %55
Yerinde hareketli %5>=%40
Toplam sperm sayisi 136 000 000>=39mlyn
Lökosit sayisi 1 000 000=7.2
Yuvarlak hucre sayisi 3 000 000=%32
Aglütinasyon Negatif
Volüm 2ml>=1.5ml
Sperm sayisi 68 000 000>=15mlyn
Toplam ileri hareketli sperm sayisi 54 4000 000
Hocam degerli yorumlarinizi bekliyorum 8-9 aydır bebek dusunuyoruz henuz basarili olamadik
Üroloji değerlendirmesi gerekir.
Hocam merhaba, mümkünse değerli yorumlarınizi rica ediyorum
Abstinans Süresi (Gün) : 2
Likefikasyon Süresi (dk) : 20
Viskozite : NORMAL
Volum (ml) : 3,5
Sayı (mil/ml) : 24
Total Motilite (%) : 52
A (İleri Hızlı Hareketli) (%) : 24
B (İleri Yavaş Hareketli) (%) : 16
C (Yerinde Hareketli) (%) : 12
D (Hareketsiz) (%) : 48
TPMSS : 33,6
Normal Morfoloji (%) : 2
Sperm şekil bozukluğu var. Diğer parametreler normal çıkmış.
İyi günler hocam rica etsem yorumlar mısınız
Abstinans süresi 3
Lifekasyon 60
Renk sarı
Hacim 3.5
Vikosite artmış
Ph 8
Aglütinasyon yok
Spermetoza sayısı 29
İleri hareketli %31
Yerinde hareketli %7
Hareketsiz %62
1-2 yuvarlak hücre görüldü
Yuvarlak hücre konsantrasyonu /1
Artmış viskosite nedeni ile üroloji değerlendirmesi gerekir.
7 gün ve fazla cinsel perhiz sonucu çok etkiler mi. Ben üroloji de spermiogram testi verdim. 7 gün cinsel perhiz uyguladım. Sonuçlara doktor baktı sıfır cıkmış dedi. Belirlenen limitlerin altında olduğu için okumamış cihaz dedi. Eşim de bana diyor sen 2 veya 3.gun testi olmalıydın 7.gun olduğun için hareketlilik de bozulmuştur testin sonucu ondan olumsuz olabikir dedi. Sizce 7 gün perhiz bu kadar etkili olur mu. Testi tekrarlamam gerekir mi? Ne zaman tekrarlayayım. Cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.