Rahim sarkması farklı pek çok etmenin tetiklemesiyle ortaya çıkan, yaşam standardını düşüren ancak duruma göre ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Pelvik organ sarkması olarak da adlandırılan uterus sarkması ilintili organları bir arada tutan kasın, bağın ya da bağ doku kompleksinin zayıflaması ve işlevini kaybetmesi sonucu oluşur.
Rahim Sarkması Nedenleri
Rahmin (Uterusun) vajinadan aşağı kaymasının ya da dışarı çıkmasının ortaya çıkma nedenleri arasında, kadının normal doğum yapmış, dünyaya iri bir bebek getirmiş, birden fazla kez gebe kalmış olması vardır. Bu tür durumlarda sarkma, ilgili yaşanmışlıkların hemen akabinde ya da yıllar içinde gelişebilir. Bir ya da birden fazla çocuk sahibi olan kadınların 1/3’ünde rahim sarkması görülür.
Kesintisiz öksüren, sürekli işi dolayısıyla ağır kaldırmak durumunda kalan, kronik kabızlık çeken (ya da fazla ıkınan), östrojen eksikliği olan, pelvik bölgesine cerrahi müdahalede bulunulmuş, akciğer hastası, aşırı kilolu, yaşı ilerlemiş, menopoza girmiş veya normalin üstünde kiloya sahip olan kadınların rahminin de sarkma ihtimali vardır.
Bazı hastalıkların varlığı da rahim sarkmasını tetikleyebilmektedir. Bağ dokuyu etkileyerek rahim sarkmasının yaşanmasına sebebiyet veren bu hastalıklar, Ehlers-Danlos ve Marfan sendromlarıdır. Bu tür rahatsızlığı bulunan kadınlar kalıtımsal olarak risk altındadırlar.

Sarkmış Rahim Belirtileri
Rahim sarkması, sarkmanın şiddetine göre hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üçe ayrılır. Hafif rahim sarkması kadında ciddi şikâyetlere yol açmaz ve tedavi gerektirmez. Sarkma gündelik hayatı engeller duruma geldiğinde, yani orta ya da şiddetli evreye geçtiğinde, birtakım şikâyetleri ya da kişiye rahatsızlık veren durumları da beraberinde getirir. Bu belirtiler, ekseriyetle günün ilk saatlerine nazaran ilerleyen saatlerde daha belirgindir.
Menopoz sonrası dönemini yaşayan ve bir ya da birden çok kez doğum yapmış kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte genç kadınlarda da görülebilen rahim sarkmasının belirtileri;
- Pelviste ağırlık ya da vajinanın içinde/dışında şişkinlik hissedilmesi,
- Vajinanın ya da belin, alt kısımlara doğru çekiliyormuş gibi hissedilmesi,
- Vajinanın içinden bir şey çıkacakmış gibi hissedilmesi,
- Vajinanın içinden çıkan dokular,
- Vajinanın kanaması ya da akıntıların artması,
- İdrara sık çıkma,
- İdrar boşaltılmasına karşın aksi yönde bir hissiyatın varlığı,
- İdrarın boşaltım hızının yavaşlaması,
- İdrar torbası iltihaplarının tekrar etmesi,
- Hapşırma gibi sebeplerle idrar kaçırma,
- Bağırsakların boşaltılmasında zorluk çekilmesi,
- Cinsel birliktelik esnasında rahatsızlık duyulması ya da ortaya çıkan ağrı.

Rahim Sarkması Ameliyatı
Rahim sarkmasının ameliyatlı mı ameliyatsız mı tedavi edileceği kararı, kişiye özel verilir. Sarkmanın şiddeti, kadının çocuk sahibi olup olmadığı ya da olmayı isteyip istemediği, sağlık durumu ve öyküsü hangi tür tedavinin yapılacağının belirlenmesindeki temel ölçütlerdir.
Hafif rahim sarkmasının yaşandığı durumlarda genellikle ameliyatsız tedavi önerilir. Rahim sarkması nadiren ve ancak ileri seviyede yaşamı zorlaştırdığından ortada rahatsızlık veren bir durum yoksa önlem alınması yeterlidir. Şikâyeti hafif olan ya da hiç olmayan kadınların ağır kaldırmamaları, sağlıklı beslenerek ve Kegel egzersizi yaparak kabızlıklarını gidermeleri, ıkınmaktan kaçınmaları, pelvik kaslarını güçlendirmeleri ve kilo vermeleri, rahatlama sağlar, durumun kötüleşmesinin önüne geçer.
Durum hafif rahim sarkmasından daha ileri bir seviyedeyse ve herhangi bir nedenle cerrahi müdahalede bulunulamıyorsa (örneğin, hastanın ameliyat olmayı reddetmesi ya da henüz çocuk sahibi olmaması) “pesser” adı verilen ve vajene yerleştirilip sarkan organa destek vererek rahatlama sağlayan aparat kullanımı tercih edilebilir. Çok çeşitli olan pesser, hastanın durumuna göre seçilir. Kullanılan aparatın kişi için uygun olup olmadığının anlaşılması sürecinde birkaç deneme yanılma yaşanabilir. Her tipi için geçerli olmamakla birlikte cinsel birleşmenin aparat yerindeyken de yaşanması mümkündür.
Rahim sarkmasının şiddetine göre ameliyatlı tedavi seçeneği uygulamaya alınabilir. Yapılacak cerrahi müdahale ile amaç, pelvik taban dokularını onarmaktır ancak onarım gerçekleştirilemiyorsa rahmin alınması da muhtemeldir.
Doku onarımı, hem vajina yolundan ya da hem karından açılan kesilerle/deliklerle rahme ulaşılarak yapılabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı hastanın mevcut durumuna ve cerrahın kararına bağlıdır. Rahim ameliyatı ile zayıflamış pelvik tabanının kuvvetlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kuvvet de ya hastanın kendi dokuları ya da sentetik bir materyal kullanılarak elde edilir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Fiyatları
Rahim sarkması ameliyatı sarkmanın derecesine göre ve ameliyatın yapıldığı yere göre farklılıklar göstermektedir. Ameliyatı yapan doktorun tecrübesi, ameliyatın yapıldığı hastane ve kullanılan ekipmanlar fiyatı belirleyen faktörlerden bazılarıdır. Rahim sarkması ameliyatı fiyatları 25.000 TL – 35.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Eğer sarkma hafif bir sarkma ise ameliyatsız tedavi seçenekleri de değerlendirilmelidir. Ameliyat kararı sarkmanın derecesine göre alınmalıdır.
Rahim Sarkması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? – Profesör Doktor Gamze Sinem (Video)
Rahmin Sarkması Sonucu Rahmin Alınması
Rahimin alınması, yani histerektomi ise şiddetli rahim sarkmalarında tercih edilir. Genellikle vajinal yoldan uygulanan bir ameliyattır. Diğer yöntemlerle çözülemeyen rahim sarkmalarında, son tercih olarak rahim alınması düşünülmektedir. Abdominal, laparoskopik, robotik ve vajinal yaklaşımlar, rahim sarkması ameliyatındaki cerrahi yaklaşımlardır. Ameliyatlarda benimsenen yaklaşım, her kadının öyküsü farklı olduğundan değişkendir. Bu sebeple kişiye en uygun yöntem, doktorun hastasını detaylı bir şekilde muayene etmesinden sonra belirlenmektedir. Cerrahinin başarısı da tercih edilen yönteme göre değişkenlik göstermektedir. Hem abdominal yaklaşımda hem de vajinal yaklaşımda uzun dönemli iyileşmeler gözlemlenir.
Rahim sarkmasını ortaya çıkaran nedenlerin devam etmesi durumunda senaryonun tekrar etmesi muhtemeldir. Örneğin kabızlık sebebiyle rahim sarkması yaşanmışsa ve kabızlık ameliyat sonrasında da devam ediyorsa durumun tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle temelde yatan sebeplerin araştırılması ve tedavi edilmesi önemlidir.
Rahim sarkması tedavisi ve rahim sarkması ameliyatı hakkında Ankara’da bulunan kliniğimden detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz. Rahim sarkması hakkında aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.
Rahim Sarkması Ameliyatsız Tedavisi Seçenekleri ve Cinsellik – Profesör Doktor Gamze Sinem (Video)
Sıkça Sorulan Sorular
Rahim Sarkması Kendiliğinden Geçer Mi
Rahim sarkması kendiliğinden düzelmez. Sarkma derecesine göre hafif sarkma vakalarında, kişinin gündelik yaşamına devam edebilmesi için ameliyata gerek duyulmayabilir. Ancak sarkma tamamen rahmin vajen dışına çıkması şeklinde ise doktor muayenesi ile cerrahi gerektirir.
Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur
Rahim sarkmasının ileri olduğu vakalarda bu durum kişinin gündelik yaşantısını etkiler. Rahim sarkması tedavi edilmezse idrar kaçırma, cinsel fonksiyon bozuklukları, rahmin dış bölgede hissedilmesiyle rahatsızlık, enfeksiyon riski gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Rahim Sarkması Ultrasonda Görülür Mü
Rahim sarkması ultrasonografi gerektirmez. Sarkmanın teşhisi için jinekolojik muayene yeterli olmaktadır. Bu, hastaya verilen öksürme, ıkınma gibi komutlar eşliğinde gerçekleştirilen kontroller ile yapılır.
Rahim Sarkması Olan Hamile Kalabilir Mi
Rahim sarkması durumunda gebelik önerilmez. Rahim sarkması olan kişi hamile kalır ise sarkmanın derecesi ilerleyebileceği için oldukça risklidir.
Doğum Sonrası Rahim Sarkması Olur Mu
Rahim sarkmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi normal doğumdur. Özellikle zor doğumlar ve iri bebek doğurmak gibi etkenler, rahim sarkmasına neden olabilir. Genç yaşlarda yaşanan zor doğumlar ileriki yaşlarda rahim sarkması nedeni olur.
Rahim Sarkması Ameliyatı Riskli Mi
Rahim sarkması ameliyatı hastanın yaşına, sarkmanın derecesine göre farklı cerrahilerden oluşur. Yapılan cerrahiye ve hastanın özelliklerine riskler değişir. Ancak her cerrahi teknikte çevre dokuların zedelenmesi ya da anestezi ve kanamaya ait bazı riskler vardır. Ancak genele bakıldığında basit ve fazla risk teşkil etmeyen bir ameliyattır.
Rahim Sarkması Ağrı Yapar Mı
Rahim sarkmasında ağrı olabilir. Bu ağrılar, belin alt kısmında ya da kasık bölgesinde yoğunlaşırlar. Ayakta kaldıkça ağrı artabilir. Bununla beraber sarkmanın şiddeti belirtilerde değişikliklere sebep olabilir.
Rahim Sarkması Cinsel İsteksizlik Yapar Mı
Cinsel isteksizlik genellikle menopoz sonrası yaşanan bir durumdur. Menopozdaki bir hastada ek olarak rahim sarkması cinsel birleşme sırasında ağrıya sebep olabileceğinden kişiyi cinsel birleşmeden uzaklaştırabilir.
Rahim Sarkması Adet Düzensizliği Yapar Mı
Adet düzensizlikleri çoğunlukla hormonal kaynaklıdır. Rahim sarkması adet düzensizliğine yol açmaz. Bununla beraber ileri vakalarda adetin yaşanması sırasında bazı hijyen sorunlarına neden olabilir.
Bakirelerde Rahim Sarkması Olur Mu
Rahim sarkması ileri yaş problemi olsa da her yaştan kadın grubunu etkileyebilir. Bakire kadın genç ise rahim sarkması olmaz. Rahim sarkması sıklıkla menopoz ve sonrası dönemde görülür.
Rahim Sarkması Olan Biri İlişkiye Girebilir Mi
İlerlemiş rahim sarkması vakalarında cinsel ilişkiye girmek oldukça zorlaşır. Genellikle cinsel birleşmeden duyulan ağrı buna izin vermez.
Rahim Sarkması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir
Rahim sarkması ameliyatının iyileşmeye başlaması genellikle 1. günden itibaren olur. Bu süreden sonra kişi basit gündelik hayatına dönebilir. Ancak tamamıyla iyileşmesi bir ay sürebilir.
Rahim Sarkması Bacak Ağrısı Yapar Mı
Rahim sarkması bel ağrıları, pelvis bölgesindeki ağrılar veya cinsel birleşme sırasında duyulan ağrıların yanında bazen bacak ağrısına da sebep olabilir.
Rahim Sarkması Olanların Yorumları
Rahim sarkması olan kadınların sorduğu soruları ve cevaplarımı altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki altta yer alan yorumlar ve cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Siz de konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Rahim sarkması ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.
Rahim sarkması ile İlgili Aklınıza Takılan Soruları Online Görüntülü Görüşme ile Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel’e İletebilirsiniz
Online Görüntülü Görüşme Hakkında Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Tıklayınız
11 Yorum. Yeni Yorum
Mrhb ben derya ben 3 çocuk doğurdum üçuncu çocuktan sonra varkına vardı rahmim dışarıya çıkıyor vajinal içinde rahim sarkması var neyapabilirim ve tedavisi nedir
Merhaba, rahim sarkmasının farklı dereceleri var. Muayene olmanız gerekir. İleri evre sarkmalarda Cerrahi müdahale gerekebilir.
Merhaba ben 47 yasında yım doktor rahim sarkması teşhisi koydu aldırmadan kalıcı tedavi sekli varmıdır
Kontrolleriniz yapılır. rahim sarkması cerrahi yapılmadan kalıcı olarak çözülemez.
Merhaba bende ki rahim sarkması 3 derece ve beni cok zorluyor dışa cıkam rahimden oldukca rahatsızlık duyuyorum kengel egzersizleri cok kez yaptım en ufak durumda rahim dışa cıkıyor aldırmak istiyorum kararımla olur mu acaba avrupadayım kac kez istedim ama almadılar gencim diye 36 yaşındayım şimdi ne yapmam gerekiyor acaba
Serap hanım 0532 238 40 73 numaralı whatsapp hattımızdan bizi arayabilir, rahim sarkması probleminiz ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Mrb ben 50 yaşındayım doktor bana rahim sarkması tehşisi koydu rahim alınması gerekiyormuş ama kanama durdurulamasa Allah korusun ameliyat masasında kalabilirmişim bunu yapmak risklimi acaba bu
Her ameliyatın mutlaka az da olsa riski vardır. Genel durumunuza göre risk değerlendirmesi yapmak gerekir.
Merhaba ben 49 yaşındayım bu gün rahim sarkması tanısı kondu ileri derece değil dedi ama tuvalet ihtiyacından son temizlenirken dışarıda oluyor hatta resmini bile cekebiliyorum sizce ne yapmalıyım ameliyatı benim kararına bıraktı daha menopoz a da girmedim
Merhaba doktor hanim benim de çok erken olan ikinci gebeliğimden sonra rahim sarkması oluştu tekrar anne olmayı ve normal doğum istediğim için doktorum ileri de buna karar vermemiz gerektiğini söyledi ve kendiliğinden geçmeyeceğini belirtti 3. Derece idi. Ama çok tuhaf üzerinden 1 yıl geçti ve sarkmam düzeldi önceden vajina dışında görünen rahmim şuna yok elime dahi gelmiyor bu normal mi ??
Benim de rahim sarkmam var dısarı çıkıyor ne yapmalıyım idrar kacırmamda var ve enfeksiyonumda caresi varmı gamze hanım slmlar🤗