Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miyom tedavisi için ameliyat olmak zorunda mıyım sorusu miyomu olan her kadının aklında bir soru işaretidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her miyom ameliyat gerektirmez. Gerekli hastalarda kapalı miyom ameliyatı (laparoskopi) veya açık miyom ameliyatı (laparotomi) ile miyomlar çıkarılabilirler. Hangi miyoma müdahale edilip edilmemesi gerektiği hastalığın boyutuna ve hastalığın kişinin hayatını ne denli etkileyip etkilemediğine bağlıdır. Her şeyden önce yukarıdaki saydığımız belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.Miyom ameliyatı için, kapalı miyom ameliyatı ve açık miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgiye Miyom Ameliyat Teknikleri yazımdan ulaşabilirsiniz.

Miyom Nedir?

Miyom, 35 yaş üstü kadınlarda sıkça görülen bir problemdir. Miyomlar, rahimin kas tabakasından gelişen iyi huylu tümörler olarak tanımlanabilir.

Miyomların oluşum nedenleri tam anlamıyla bilinmemekle beraber kadınlık hormonlarının miyomların büyümesine neden olabileceği bilinmektedir. Miyomlar her yaş grubundaki kadınlarda görülebilmekle beraber genellikle 35 yaş üstündeki kadınlarda daha sıkça rastlanılmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise çok daha az rastlanır. Miyomlar rahimin farklı yerlerinde, farklı boyutlarda ve çok farklı sayılarda olabilirler. Bu nedenle her kadının ayrı değerlendirilmesi gerekir. Miyomlar belirti verebildikleri gibi bazen de hiç belirti vermezler ve kişi miyomu olduğunun farkında olmayabilir.

Miyom Çeşitleri

Miyomun tipi cerrahi gerekliliği açısından önemlidir. Boyutu ne olursa olsun Tip 0, 1 ve 2 (submüköz) miyomlar mutlak kanama nedeni olduklarından tanı konduğunda çıkarılmalıdırlar. Diğer tiplerdeki miyomlarda (Tip 3-7) miyom çapının genel olarak 5 cm ve üzeri boyutlarda olması durumunda ameliyat yöntemine başvurmak söz konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra bu miyomların hayatınızı ne denli etkilediği de miyom ameliyatının olup olmamasında önemli bir unsurdur.

Miyomların tedavisinde ilaç kullanımı da söz konusudur. Ancak ilaçlar, miyomun yok edilmesi için değil ameliyat öncesi hazırlık içindir. Bu ilaçlar ameliyat öncesinde rahminizdeki miyomu kontrol altına alıp ve ameliyata hazırlamak için kullanılırlar. Dolayısıyla eğer rahminizdeki miyom ameliyat edilecek boyutlara ulaşmış ise bu ilaçları ancak ameliyattan önce ameliyata hazırlık için doktorunuz tarafından verilebilir.

Miyomlar büyüme eğilimi gösterebilirler. Miyom tanısı konduğunda eğer ameliyat gerekliliği yoksa takip gereklidir. 6 ayda bir ultrasonografi ile miyom boyutu ölçülebilir.

Uluslararası Jinekoloji ve Obstetri Federasyonu (FIGO – Federation of Gynecology and Obstetrics) miyomları rahimde bulundukları bölgeye göre sınıflandırmıştır (Şekil 1). Bu sınıflandırmada 7 farklı tip miyom vardır.

Submüköz Miyom

Şekil 1 de gösterildiği üzere Tip 0,1 ve 2 numaralı myomlar eski sınıflandırmada submüköz miyom olarak bilinmektedir. Bu miyom türü de rahmin iç yüzeyinde görülmektedir. Yine bu miyom türü de özellikle âdet dönemlerinde şiddetli kanamalara sebebiyet vermekle birlikte âdet süresini de uzatmaktadır. Ayrıca bu miyomlar yoğun kanamalara sebebiyet verdikleri için kansızlığa da sebep oluyorlar. Bu miyomların mutlak histeroskopik yöntem ile çıkarılması gereklidir.

İntramural Miyom

En çok rastlanan miyom tipi intramural miyomlardır. İntramural miyom rahmin orta kısmında görülür. Şekil 1’deki Tip 3, 4, ve 5 miyomlar eski ismiyle intramural miyom diye bilinir. İntramural miyomlar nadiren âdet dönemlerinde şiddetli kanamaya sebep olurlar. Ancak kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin nedeni olabilirler. Hastanın öyküsünde tekrarlayan düşükleri veya tüp bebek tedavisi başarısızlığı söz konusu ise, 4 cm’den büyük üç adetten fazla intramural miyom varsa cerrahi gerekliliğinden bahsedilebilir.

Subseröz Miyom

Tip 6 ve 7 miyomlar ise subseröz miyomdur. Subseröz miyomlar diğer miyomların aksine rahmin dış kısmında görülürler. Bu miyom türü ağır kanamalara ve adet süresinin uzamasına sebebiyet vermez fakat karın bölgesindeki diğer organlara baskı yaparak, sık sık tuvalete çıkma, kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere yol açabilirler.

Miyom Belirtileri

Farklı sayıda ve çeşitlilikte miyom aynı hastada görülebilir. Miyomlar, çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Bu durumda kişinin karın bölgesine baskı yaparak hazımsızlık, kabızlık, sık sık tuvalete çıkma isteği, karın ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açmalarıdır. Eğer sizin de bu ve bu gibi problemleriniz varsa, âdet kanamanız çok fazla oluyorsa, âdet döneminiz uzuyorsa, karın ağrılarınız çok fazla oluyorsa, özellikle adet dönemlerinde karın ağrısı, hazımsızlık, karın bölgesinde baskı, sık sık tuvalete çıkma gibi rahatsızlıklar hissediyorsanız doktorunuza görünüp, miyom hastalığınızın olup olmadığını kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi rahminde miyom bulunan kadınların çoğunluğu, rahimlerinde bulunan bu miyomun farkında değildirler.

Sık Görülen Miyom Belirtileri:

  • Âdet döneminde fazla kanama
  • Âdet süresinin uzun sürmesi
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Karın bölgesinde hissedilen baskı
  • Kansızlık
  • Kasık bölgesinde hissedilen ağrı
  • Karında ele gelen kitle

Miyom hastalığının birçok belirtisi mevcut. Eğer siz de yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz doktorunuza görünmenizde fayda var.

Miyom Ameliyatı

Myom tedavisi ve myom ameliyatının nasıl yapıldığı, rahminde miyom (myom) tespit edilen kadınlar için merak konusudur.

Miyom tedavisi ile miyom ameliyatını açıklamaya geçmeden evvel belirtmek gerekir ki herhangi bir şikâyete sebep olmayan, küçük ebattaki miyomların tedavi edilmesine ya da ameliyatla alınmasına genellikle gerek görülmez. Aynı durum, menopoz evresine yaklaşmakta olan kadınlar için de geçerlidir. Myom tedavisi ve miyom ameliyatı gerektiren durumlarda bazı belirtiler mevcuttur;

  • Kasık ağrısı,
  • İki âdet dönemi arası kanama ya da âdet döneminin sancılı geçmesi,
  • Miyomun hızlı büyümesi,
  • Tümör ayrımının yapılamaması vb.

Myom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şikâyete yol açan miyomlar, büyüklükleri ile yerleştikleri bölgeye göre ve hastanın sağlık durumu ile çocuk sahibi olma isteği göz önünde bulundurularak ameliyatsız tedavi edilir ya da cerrahi operasyonla çıkarılır. Yöntem seçiminde hastanın isteği de etkilidir. İlaç kullanımı ile miyom tedavi edilmez, ancak baskılanır.

Belirti vermeyen, genel muayene esnasında ya da rastlantısal olarak tespit edilen miyomlara, genellikle herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Bu tür miyomlar, periyodik olarak takip edilir. Mevcut durumda herhangi bir sıkıntıya yol açmayan myomların zaman geçtikçe büyüyerek rahatsızlık oluşturması muhtemeldir. Bu nedenle miyom varlığı tespit edilmişse düzenli doktor kontrolünden geçmek, gerekli tedaviye zamanında başlamak önemlidir.

Ameliyatsız myom tedavisi, Yüksek Yoğunluklu Fokuslanmış Ultrason (HIFU), RF ablasyon ve miyom embolizasyonu yöntemleriyle yapılabilir. Bu tedavi yöntemlerinde kesi açılmaz, yumurtalıklar ile rahim korunur, komplikasyon ile aşırı kan kaybı görülmez ve taburcu olma süresi kısadır. Öte yandan rahim ve yumurtalık yerinde kaldığından hamile kalma olasılığı tamamen ortadan kalkmaz.

HIFU: Tek bir miyom için kullanılan, yaygınlaşmamış bir yöntemdir. İğneye gerek duyulmadan ses dalgalarıyla ısı üretimi yapılarak miyoma odaklanılır. Her tip myoma uygulanmaz.

RF Ablasyon: Myoma radyo frekans enerjisi ile ısı vererek uygulanır. Hasta anestezi altındayken yapılır.

Miyom Embolizasyonu: Bu yöntemde kasık ya da el bileği damarından kesi kullanılmadan, özel mikrokateterler kullanılarak ulaşılan myomu besleyen damarların tıkanarak küçültülmesi amaçlanır. Mevcut miyomların nicel ve nitel özelliği, işlemin yapılmasına mâni değildir.

Myom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatları, farklı tekniklerin kullanıldığı Myomektomi ve Histerektomi adlı yöntemlerden biri tercih edilerek hasta anestezi altındayken yapılır.

Myomektomi: Laparotomi, Laparoskopi ve Histeroskopi tekniklerinin kullanıldığı Myomektomi, miyomların rahim dokusundan ayrılarak ameliyatla çıkarılması işlemidir. Ameliyat esnasında hangi tekniğin kullanılacağına karar verilirken myomların büyüklüğü ile yerleşim yerlerine bakılır. Laparotomi tekniği kullanılacaksa karın bölgesine bir kesi açılır, kesi ile miyomlara ulaşılır ve miyomlar cerrahi aletler aracılığıyla yerinden çıkarılır bu yönteme halk arasında açık miyom ameliyatı denilmektedir. Miyomları çıkarırken laparoskopi kullanımı da tercih edilebilir (kapalı ameliyat).

Laparoskop, laparoskopi tekniğinde kullanılan, karın içini aydınlatıp gösteren bir fiber optik teleskop olup göbek deliğinde ya da çevresinde açılacak milimetrik kesiklerle miyoma ulaşmada ve onu parçalayarak kesiden ya da vajinadan çıkarmada kullanılır. Histeroskopi tekniği ise rahim boşluğu yönünde çıkıntı oluşturmuş myomların alınması için tercih edilir (kapalı ameliyat). Bu teknik dâhilinde miyomlar, tel halka ya da lazerle çıkarılabilir. Derinlere yerleşmiş miyomların çıkarılması için uygun bir teknik değildir. Myomektomi yöntemiyle yapılan miyom ameliyatlarının avantajı, rahme dokunulmaması sebebiyle kadının anne olabilme şansını yitirmemesidir.

Histerektomi

Rahmin tamamen alındığı bir miyom ameliyatı yöntemi olup myomlar çok büyükse, kasık ve karın bölgesindeki ağrılar ile beklenmedik kanamalar dindirilemiyorsa veya mevcut diğer yöntemlerden sonuç alınamamışsa/alınamayacaksa tercih edilir. Histerektomi yönteminde rahim, alt karın bölgesine açılan bir kesi ile veya laparoskopi ile veya vajinadan ulaşılarak çıkarılır. Yöntemin tercih edilebilmesi için rahimle ilintili diğer tüm rahatsızlıkların dışlanmış olması gerekir.

Myom Ameliyatının Riskleri

Myomektomi sonrası hamile kalan bir kadın sezaryen doğum yapmak mecburiyetinde kalabilir. Myomektomi yönteminin dezavantajı, kimi hastaların rahminde yara izleri bırakarak kısırlığa yol açmasıdır. Öte yandan bu yöntemle alınan miyomlar, ameliyat sonrası dönemde yeniden ortaya çıkabilir. Özellikle fazla sayıda miyom çıkarılmışsa ileri dönemde yeni myom oluşma olasılığı yüksektir.

Histerektomi sonrası bir kadın üreme fonksiyonlarını kaybeder. Yani, anne olabilme şansı ortadan kalkar. Öte yandan Histerektomi sırasında yumurtalıklar da alınmışsa hasta menopoza erken girebilir, psikolojik sıkıntılar ya da kemik erimesi sorunları yaşamaya başlayabilir.

Myom Ameliyatı Sonrası

Miyomlar Myomektomi yöntemiyle alınmışsa ameliyat sonrası yaşanacaklar, kullanılan tekniğe göre ufak değişiklikler gösterir.

  • Laparotomi tekniği kullanılmışsa hasta 1-2 gün içinde hastaneden taburcu edilir. Mevcut ağrıların dindirilmesi için bu dönemle birlikte ağrı kesici ilaç kullanımına başlanır. Özellikle ilk 15 gün hastanın cinsel birlikten kaçınması, ağır işler yapmaması gerekir. Nekahet döneminde hastanın yürüyüş yapması, bol sıvı tüketmesi gerekir. Hastanın hamile kalmayı 6 ay ötelemesi ve doğumu sezaryen yöntemiyle yapması tavsiye edilir.
  • Laparoskopi tekniği kullanılmışsa hasta 1 geceyi hastanede geçirdikten sonra taburcu edilir. Laparotomi tekniğinin kullanıldığı hastalara kıyasla Laparoskopi tekniğinin kullanıldığı hastalar daha hızlı iyileşir. İyileşme döneminde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Cinsel ilişkiden 15 gün kaçınılmalıdır.
  • Histeroskopi tekniği kullanılmışsa hasta, genellikle ameliyatın yapıldığı gün hastaneden taburcu edilir. Laparoskopi tekniğindeki gibi bu teknikte de iyileşme hızı yüksektir. Cinsel ilişkiden 15 gün kaçınılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar, ameliyat sonrası erken dönemde kullanılabilir.

Histerektomi yönteminde ise hastadan hastaya değişmekle birlikte taburcu olma süresi 1-2 gündür. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı gereklidir. Hastaların sıvı gıdalar tüketmesi, ağır kaldırmaktan kaçınması, 24 saatten önce duş almaması, günde en az 15 dakika yürüyüş yapması ve 30 günden önce cinsel birliktelik yaşamaması gerekir. (Histerektomi, tehlikeli dönem atlatıldıktan sonra cinsel yaşamı etkilemez.)

Miyom Ameliyatı Ankara

Her iki yöntemde de beklenmedik kanamalar, ağrı kesiciler ile geçmeyen sancılar veya enfeksiyon belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden hekime başvurmak hayati önem taşır. Myom ameliyatı maliyeti ve fiyatları da oldukça merak edilen ve aratılan bir konu. Ameliyatın kapalı mı yoksa açık olarak mı yapılacağına bağlı olarak fiyat değişeceği için net bir fiyattan bahsetmek mümkün değil maalesef.

Sıkça Sorulan Sorular

Miyom kaç santim olunca alınır?

Miyomların alınması kararı verilirken, miyomun rahim içindeki yeri, boyutu ve sayısı beraber değerlendirilir. Rahim iç zarında çok küçük bile olsa myom alınması gerekir. Rahim dışına büyüyen myomlar 5-6 cm kadar cerrahi olmadan takip de edilebilir. Ek olarak hastanın yaşı, genel durumu gibi diğer etkenler de değerlendirilir.

Myom ultrasonda görülür mü?

Miyomlar ultrason ile tanı alır. bazen tanıda mr, histeroskopi ya da rahim filmi gibi görüntüleme ve teşhis teknikleri de kullanılabilir. Teşhis konulması için çoğu zaman ilk olarak ultrasonografi kullanılır.

Miyom tehlikeli mi?

Miyomlar rahim kas dokusunda ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Genellikle zararlı değillerdir ancak bazı durumlarda nadiren de olsa kansere neden olabilecekleri için tehlikeli olabilirler.

Myom ameliyatında rahim alınır mı?

Her miyom ameliyatında rahim alınmaz. Ancak cerrahi işlem sırasında kanamanın fazla olması durumu, yaş faktörü, miyomun sayısı rahmin alınmasını gerekli kılabilir.

Miyom varken menopoza girilir mi?

Miyom, menopoza girmeye engel değildir. Myomların varlığı menapoz ile ilişkili değildir.

Myom varken cinsel ilişkiye girilir mi?

Miyomlar genellikle cinsel yaşamı etkilemez. Ancak fazla büyümüş ve idrar torbasına baskı yapan miyomlar cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Bunun dışında miyom varken cinsel ilişkiye girilebilir.

Bekarlarda miyom olur mu?

Miyomlar, nadiren de olsa ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar kişinin bekar olup olmaması fark etmeksizin herkeste görülebilir. Myomlara sıklıkla 35-45 yaşları arasında rastlanır. miyom cinsel birleşme ile ilgili değil hormonal faktörler ile ortaya çıkar.

Önceki yazı
Mikroenjeksiyon Yöntemi Nedir? Mikro Enjeksiyon ve Aşılama Yöntemlerinin Farkları
Sonraki yazı
Miyomektomi Nedir? Myom Ameliyatında Kullanılan Farklı Teknikler