Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kapalı rahim ameliyatı, çeşitli sağlık problemlerine dayalı olarak rahmin laparoskopik cerrahi yolla alınması işlemidir. Aynı zamanda “laparoskopik rahim ameliyatı” olarak da bilinen kapalı rahim alma ameliyatı erken evre rahim kanseri, miyom oluşumu, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda yapılmaktadır. Genel anestezi altında yapılan işlem yaklaşık 1-1,5 saat arasında tamamlanmakta ve hastanın taburcu süresi 1-2 günü bulmaktadır.

Kapalı rahim alınması ameliyatı laparoskopik yöntemle yapıldığı için açık rahim ameliyatına göre iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir. Bunun yanında bu işlem açık yöntemle uygulanan ameliyata göre daha ağrısız bir süreç oluşturur. Kimi durumlarda rahmin alınması sağlık açısından bir gerekliliktir ve bu işlem için kapalı rahim ameliyatı tercih edilebilir. Kapalı rahim alma ameliyatı hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik rahim ameliyatı deneyimli bir cerrah tarafından genel anestezi altında yapılması gereken ciddi bir işlemdir. Hazırlık sürecinde hastadan kan ve idrar örneklerinin alınmasıyla birlikte duruma göre EKG, akciğer filmi veya rahimden parça alma gibi işlemler de uygulanabilir. Böylelikle hastanın genel sağlık durumu ve ameliyata uygunluğu gibi önemli durumlar detaylı şekilde incelenir.

Kapalı rahim alınması ameliyatı hazırlık süreci boyunca doktorunuz sizinle iletişim halinde olacak ve gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Bu süreç boyunca operasyon hakkında aklınızda olan hiçbir soruyu doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Sağlık durumunuz hakkında, düzenli olarak kullandığınız ilaçlar gibi bilgileri doktorunuza bildirin.

Hazırlık işlemleri sonrasında ameliyatı engelleyen bir durum olmadığı tespit edildiğinde operasyona geçilir. Kapalı rahim ameliyatı için göbekten 1 cm’lik ve kasık bölgelerinden yaklaşık 0,5 cm kesikler açılmakta ve bu kesikler aracılığıyla ameliyat gerçekleştirilmektedir. Açılan kesiklerden vücuda laparoskop adı verilen, ucunda kamera bulunan ince bir boru yerleştirilir. Ardından rahim dikkatli bir işlemle alınmaktadır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve ameliyat yaklaşık 1-2 saat aralığında tamamlanmaktadır.

Kapalı Rahim Alınması Ameliyatı Avantajları

Rahimde oluşabilen çeşitli patolojilere bağlı olarak rahmin alınması gerekli olabilir. Bu işlemin yapılması için çeşitli yöntemler bulunur ve kapalı rahim ameliyatı bunlardan biridir. Laparoskop ismi verilen bir cihaz kullanılarak minimal oranda kesik açılmak suretiyle bu işlem gerçekleştirilir. Dolayısıyla ağrı ve kanamanın en aza indirildiği rahim alma işlemi olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı rahim alma işlemi için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Kapalı rahim alma ameliyatının sunduğu avantajlardan bir diğeri ise, küçük bir kesikle gerçekleştirildiği için iyileşme sonrasında ameliyattan kalan izlerin oldukça küçük olmasıdır. Böylece hasta açısından estetik kaygılar da en aza indirilmiş olur. 1-1,5 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleştirilebilen bu ameliyat sonrasında kısa sürede hasta taburcu edilebilir. Sonrasında tam iyileşme süreci ise genellikle yaklaşık 1-2 ay sürmektedir.

Laparoskopik Histerektomi Riskleri

Her ne kadar kapalı rahim ameliyatı genellikle güvenli bir işlem olsa da bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Sonuçta bu işlem oldukça önemli bir ameliyattır ve çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar içinde ilk olarak ameliyat sırasında veya sonrasında anesteziye bağlı olarak gelişebilen komplikasyonlar bulunmaktadır. Ameliyat sırasında oluşabilecek bir diğer komplikasyon ise çevrede rahme yakın bulunan organların zarar görmesidir.

Kapalı rahim alınması ameliyatı işlemine bağlı olarak çok nadiren kesi bölgesinde enfeksiyon gibi durumlar oluşabilir. Enfeksiyon oluşmasından kaçınmak için dikişler her gün kontrol edilmeli ve bölgenin temizliği konusunda doktorun önerilerine uyulmalıdır.

Ameliyat sonrasında oluşması mümkün olan komplikasyonlara bağlı olarak birtakım yan etkiler görülebilir. Örneğin yüksek ateş, kanama, ağrı, kusma ve halsizlik gibi sorunlar bunlardan bazılarıdır. Ciddi sorunlardan kaçınmak için işlem sonrası doktorunuzla iletişimde olun ve herhangi bir sıkıntı oluşması durumunda bilgilendirin.

Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı rahim ameliyatı süreciyle ilgili yaygın sorulardan biri de ameliyatın kaç saat sürdüğüdür. Rahim gibi hasta için önemli bir organ alınırken oldukça dikkat gerektiren bir süreç izlenmektedir. İzlenen bu dikkatli sürece bağlı olarak ameliyat belirli bir süre alabilmektedir. Ameliyatın süresini etkileyen birçok önemli faktör bulunmaktadır. Bu faktörlere bağlı olarak ameliyat beklenenden kısa veya uzun sürebilir.

Kapalı rahim alınması ameliyatı işleminin süresini etkileyen önemli bir faktör alınacak rahmin büyüklüğüdür. Vücutta küçük kesikler açılarak uygulanan bu işlemde rahim alınır. Duruma göre yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve eğer varsa yumurtalık kistleri de alınmaktadır. Rahmin boyutuna ve bahsettiğimiz diğer işlemlere göre ameliyatın süresi değişim gösterebilir.

Kapalı rahim alma ameliyatı, rahimde belirli hastalıkların veya problemlerin görülmesi nedeniyle gerçekleştirilir. Rahimde bulunan patolojiye bağlı olarak da operasyonun süresinde değişiklik görülebilir. Miyomlar, rahim kanseri, rahim sarkması gibi durumlarda eğer uygun görülürse bu işlem uygulanabilmektedir. Rahim alınmasını gerektiren sorun da işlemin süresini etkilemektedir. Sonuç olarak laparoskopik rahim ameliyatı ortalama 1 – 2 saat sürmektedir, ameliyat süresini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları

Laparoskopik rahim ameliyatı konusunda merak edilen konulardan biri ise bu işlemin ne kadar tutacağıdır. Öncelikle bu işlemin kimi durumlarda sağlık açısından bir gereklilik olduğunu unutmamakta fayda vardır. Dolayısıyla daima en iyi işlemlerin gerçekleşmesi için konusunda uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. İşlemi uygulayan cerraha ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak kapalı rahim ameliyatı fiyatları değişiklik göstermektedir.

Ameliyat fiyatları ameliyatın yapılacağı hastaneye, ameliyatı yapan doktora ve ameliyatın yapıldığı şehre göre değişir. 2024 yılı için kapalı rahim ameliyatı fiyatları 35.000 TL – 55.000 TL arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ameliyatın fiyatından ziyade ameliyatı yapan doktorun bilgi ve tecrübesidir. Rahmini aldırma kararı alan kadınların en son değerlendirecekleri konu maliyet hesaplamasıdır.

Kapalı rahim alınması fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerden biri kullanılan ekipmanların kalitesidir. Bu yüzden işlemin uygulandığı hastaneden hastaneye fiyat aralığı değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra işlem sırasında kimi zaman duruma bağlı olarak rahimle birlikte yumurtalıklar veya varsa kist gibi parçalar da alınmaktadır. Bu ekstra işlemlere bağlı olarak da fiyat konusunda değişiklik görülebilir.

Kapalı rahim alma ameliyatı için hastanın durumu, rahimde bulunan patoloji gibi faktörler de işin içine katılarak bir fiyat belirlenir. Fiyatın belirlenmesi için hasta muayene edilerek hastanın fiziksel durumu detaylı şekilde gözden geçirilir. Diğer etkenlere de bağlı olarak kapalı rahim ameliyatı fiyatları belirlenmektedir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası

Kapalı rahim ameliyatı, uzman bir cerrah tarafından dikkatli şekilde uygulanması gereken bir işlemdir. Böylelikle hata oranı en aza inecek ve ameliyat sonrası iyileşme süreci mümkün olan en iyi şekilde seyredecektir. Bunun yanı sıra operasyon sonrası bazı durumlara dikkat edilerek süreci olumlu şekilde etkilemek mümkündür.

Ameliyat sonrası hafif ağrı, yorgunluk ve iştahsızlık gibi durumlar görülebilir. İlk birkaç günde geçecek olan bu problemler sürekli devam ederse veya herhangi bir anormal durumda hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden biri de yara yeri bakımı ve temizlenmesidir. Bu kesiklerin en iyi şekilde iyileşmesi için doktorunuzun önerdiği şekilde günlük bakım ve kontrollerini yapmalısınız. Bölgeyi her gün kızarıklık, şişme, akıntı ve dikişlerin açılmış olup olmadığı gibi durumları gözlemlemek için kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra doktorunuzun süreç boyunca kullanmanızı önerdiği ilaçlar varsa bunları almayı unutmayın.

Kapalı rahim alınması ameliyatı sonrasında belirli bir süre fiziksel aktiviteyi sınırlamakta fayda olacaktır. Kısa yürüyüşler iyileşme sürecini olumlu şekilde etkileyebilir ancak aşırıya kaçılmamalıdır. Bunun yanında protein, vitamin ve mineraller yönünden zengin bir diyet yarar sağlayabilir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler – Profesör Doktor Gamze Sinem (Video)

İyileşme Süreci

Genel anestezi altında uygulanan ve ciddi bir işlem olan kapalı rahim ameliyatı sonrası iyileşme süreci yapılan işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle ameliyat sonrası 1 veya 2 gün hastanede kalmak gerekebilir. Ardından hasta taburcu edilir ve iyileşme sürecinin kalanı evde gerçekleşir. Laparoskopik rahim ameliyatı sonrasında iyileşme yaklaşık 4 veya 7 günde, kimi durumlarda ise 15 günü bulabilmektedir. İyileşme için gerekli süreyi en doğru şekilde doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bu süreç boyunca evde dinlenmek ve fiziksel olarak zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak gereklidir. Doğru bir beslenme programı izlenmeli ve birkaç hafta boyunca ağır eşyalar kaldırılmamalıdır. Kısa yürüyüşler yapılabilir ancak bölgeyi zorlamamak gereklidir. Kapalı rahim alınması ameliyatı sonrasında günlük aktivitelere dönüş sürecini yine doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Kapalı rahim alma ameliyatı genellikle güvenli bir işlem olsa da ameliyat sonrası iyileşme süreci sırasında çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bu komplikasyonlar yüksek ateş veya ağır kanama gibi semptomlar ortaya çıkarabilir. Hasta, iyileşme sürecinde bu tür semptomlarla karşılaşması durumunda doktoruyla görüşmeli ve bilgi almalıdır.

Ameliyat Sonrası Beslenme

Tüm önemli ameliyatlarda olduğu gibi kapalı rahim ameliyatı sonrasında da beslenme büyük öneme sahiptir. Doğru bir beslenme programı uygulamak işlem sonrası iyileşme sürecini olumlu şekilde etkileyebilir. Bu nedenle laparoskopik rahim ameliyatı sonrasında beslenme ve diyete gereken özeni göstermek faydalı olacaktır.

Ameliyat sonrasında hasta dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamaya özen göstermelidir. Bol bol meyve ve sebze gibi vitamin ve mineraller yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanında yeterli miktarda protein alınarak iyileşme süreci desteklenebilir. Sağlıklı bir diyet uygulanması ile ameliyat sonrası bölgede daha hızlı iyileşme görmek mümkündür.

Beslenmenin yanı sıra yeterli miktarda sıvı almak da operasyon sonrasında öneme sahiptir. Günde 8 ile 10 bardak arasında su tüketmeye çalışın. Yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun. Kabızlık gibi problemler yaşamaya yatkınsanız lif tüketimini arttırmayı düşünebilirsiniz. Lifli gıda olarak bakliyat ve tam tahıllı besinleri tercih edebilirsiniz. Son olarak süreç boyunca fazla şeker ve trans yağ içeren gıdalardan uzak durmanız faydalı olabilir. Kapalı rahim ameliyatı sonrasında sağlıklı bir beslenme programı için bir diyetisyenle görüşebilirsiniz.

Havuz ve Deniz Kullanımı

Beslenme ve diyete ek olarak kapalı rahim alma ameliyatı sonrasında iyileşme sürecini etkileyen bir diğer önemli faktör de havuz ve deniz kullanımıdır. Nasıl bir ameliyat süreci geçtiğine bağlı olarak belirli bir süre boyunca havuz ve deniz kullanımı sakıncalı olabilir. Bu süre hakkında en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Yapılan işlemlere ve ameliyatın işleyiş biçimine göre bu sürede değişiklikler görülebilir.

Rahim alınması operasyonu iyileşme tamamlanana kadar fiziksel hareket kabiliyetinizi etkileyen bir işlemdir. Ameliyat sonrası havuz, deniz veya küvete girebilmek için öncelikle kesiklerinizin tamamen iyileşmesini beklemelisiniz. Yüzme gibi görece ağır fiziksel aktivitelere geçmek için ise vücudunuzun iç kısımlarının tamamen iyileşmesi gereklidir. İyileşme süreci tamamlanınca havuz ve deniz kullanımı mümkün olabilir.

Laparoskopik rahim ameliyatından 4 ile 6 hafta sonrasına kadar havuz ve deniz kullanımından kaçınmak gerekir. Kapalı rahim ameliyatı sonrasında iyileşmenin ne kadar süreceği ve ne kadar süreliğine havuz ve deniz kullanımından kaçınmanız gerektiği bilgisini en doğru şekilde doktorunuzdan edinebilirsiniz.

Önceki yazı
Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Avantajları ve Riskleri
Sonraki yazı
Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Riskleri Nelerdir?