Hormonlu Spiral Nedir? Rahim İçi Spiralin Yan Etkileri

Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral içerisinde levonorgestel denen progesteron hormonunu rahim içine lokal olarak veren bir ilaçlı spiraldir. Hormonlu spiral doğum kontrol yöntemi dışında, âdet kanamalarının fazla olduğu durumda da tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Âdet kanamasını genel olarak azaltır, âdet kanamasından şikâyet eden kadın hastalar da tercih edebilir. Kanser öncüsü bir duruma rastlanmadığı taktirde menopoza yakın kadınlarda sık âdet kanamaları ve kansızlık problemi yaşanabilir ve bu hastalarda ilaçlı spiral uygulanabilir. Rahimden kaynaklı oluşan miyomlardan dolayı adet düzensizliği ve çok kanama yaşayan kişilerde de ameliyat gerekmiyorsa ilaçlı spiral uygun bir tercihtir.

Kadınların genelde adet döneminde 80 mL’ den fazla kanama durumu olursa bu yoğum âdet kanaması olarak bilinir. Eğer 2 – 3 saatte bir ped değişimi yapılıyorsa, gece ped değiştirmek zorunda kalınıyorsa, fazla kanamadan dolayı devamlı ek koruma ile uyunuyorsa bu yoğun âdet kanaması olarak adlandırılır. Âdet kanama yoğunluğunda kullanılan bu spiral de 3 ay sonunda %80, 6 ay sonunda ise %90 oranında kanamada azalma meydana getirmektedir. İlaçlı spiralin kişi kendi için uygun olup olmadığını bilmek adına jinekolog doktoruna görünerek bilgi alabilir.

Uygulama ve Kullanım Süresi

Hormonlu spiral genellikle adet döneminde takılmaktadır. Bunun öncesinde mutlaka jinekoloji doktoru muayenesini yaparak hastayı kontrol edip hormonlu spiralin takılacağı günü belirler. Hormonlu spiral gebelik şüphesi olmadığı zaman uygulanmalıdır. Genellikle adetin başlangıcından sonraki 7 gün içinde doktor tarafından takılır. Uygulamanın mutlaka doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

İşlem genellikle anestezi gerektirmez. Oldukça basit bir işlem olan hormonlu spiral uygulaması yaklaşık 5 ile 7 dakika arasında sürmektedir. İşlem süresinde kişi herhangi bir ağrı ve acı hissetmemektedir. Kişi muayene masasına yatırılarak vajina kanalı spekulum (metal veya plastik alet) takılır. Rahim içerisi temizlenir, bu sırada doktor rahim ağzını tenekulum ile tutar. Sonrasında, hazırlanmış olan ilaçlı spiral rahim ağzından içeriye yerleştirilir. İlaçları spiralin ipleri kısaltılır çünkü çıkarılmak istendiği taktirde kolay çıkarılması gerekir. İşlemden sonra çok az bir kasık ağrısı olabilir fakat bu ciddi bir durum değildir. Doktor kişiyi 4 ya da 12 hafta sonrasında kontrole çağırmaktadır. Kişinin görevi sadece doktorun öğrettiği şekilde ilaçlı spiralin yerini ara ara kontrol etmek olacaktır.

Hormonlu spiralin kullanım süresi oldukça uzundur. Kişi hormonlu spirali 5 seneden fazla kullanabilmektedir. Jinekolog rutin muayene ile kontrol edip, ilaçlı spirali kullanım süresini uzatılabilir.

Hormonlu Spiral Koruyucu Etkisi

Hormonlu spiral T şeklinde, 3 cm uzunluğunda ve esnek plastikten yapılmış bir doğum kontrol aracıdır. Jinekolog tarafından rahime yerleştirildikten sonra az miktarda hormon salgılamaya başlayan ilaçlı spiral, rahim ağzındaki mukusu koyulaştırarak spermin rahimde ilerlemesini engeller. Spermin yumurtayı döllemesini engeller ve rahim duvarını inceltir. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldığında etkinliği çok yüksektir.

Hormonlu spiral vajinaya değil rahime yerleştirildiği için cinsel ilişki sırasında ne kişi ne de partneri spirali hissetmez. Hormonlu spiral genellikle çocuğu olan ve yakın dönemde çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için uygun bir korunma yöntemidir.

Hormonlu spiral pelvik bölge enfeksiyonu geçirildiyse, çok sık vajinal enfeksiyon riski varsa, rahim ağzı veya meme kanseri geçirildiyse, karaciğer ile ilgili bir sorun varsa, hormonlu spiralin salgıladığı progesteron hormonuna karşı bir alerji mevcutsa çoğunlukla kişi için uygun görülmemektedir.

Emziren anneler ilaçlı spiral kullanabilir fakat doğumdan sonraki 6 hafta boyunca beklemelidirler. İlaçlı spiral emziren annenin sütünde herhangi bir değişikliğe neden olmaz ama bazı durumlarda sütü azalttığı gözlemlenmiştir. Spiral bebeğin sağlığına, büyümesine ya da gelişimine hiçbir zarar vermemektedir.

Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni

Hormonlu spiral takıldıktan sonra vücut spirale alışana kadar ilk 3 – 6 ayda adet biraz düzensiz olabilir, az da olsa âdet kanaması öncekine göre biraz fazla da olabilir, hafif ara kanama meydana gelebilir. Vücut spirale alıştıktan sonra âdet kanaması daha hafif olacaktır ya da adetteki düzensizlik bir süre daha devam edecektir. Kişi hiç âdet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir. Spiral çıkarıldığında geri dönmektedir.

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Hormonlu spiral takılmasına oranla daha kolay çıkarılmaktadır. Spiralin çıkış işleminde herhangi lokal ya da genel bir anestezi uygulanmamaktadır. Son derece acısızdır ve kişi çıkarıldığını dahi hissetmemektedir. Doktor tarafından çıkarılması gereken ilaçlı spirali istenilen durumda çıkarttırmak mümkündür. Hamile kalmak isteyenler spirali doktor tarafından çıkarttıktan sonra hamile kalabilirler. Spiral çıkartıldıktan sonra hamile kalmak için herhangi bir bekleme süresi yoktur. Yapılan araştırmalara göre spiral çıkartıldıktan sonra ilk bir sene içinde kişi rahatlıkla hamile kalmaktadır.

Eğer ilaçlı spiralin süresi doldu ise spiral çıkartılıp aynı anda yeni ilaçlı spiral takılabilir.

Yan Etkileri Nelerdir?

  • 3 – 6 aylık dönem içinde ara kanama ve düzensiz âdet kanaması olabilir.
  • Spiral oynayıp tamamen düşebilir. Bunun için aylık kontrol edilmesi gerekir.
  • İlaçlı spiral cinsel yol ile bulaşan hastalıklarda korumamaktadır. Bunun için prezervatif kullanılmalıdır.
  • Spiral cinsel yol ile bulaşan ve pelvik enfeksiyondan kaynaklı durumda risk oluşturabilir.

Hormonlu spiralin normal spiralden farkları nelerdir?

Normal spiral de etkin bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen bazı dezavantajları spiralin kullanımını kısıtlamaktadır. Kişide adet döneminde olağan dışı fazla kanama görülebilmektedir. Bu durum spiralin çıkarılmasını gerektirmektedir. Son dönemlerde kullanılan hormonlu spiral ise tam tersine fazla kanaması olan hastalarda tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Hormonlu Spiral Fiyatları

İlaçlı spiralin maliyeti biraz daha fazladır. Kanama miktarını azaltıcı etkisi ve yüksek koruyucu özelliği göz önüne alındığında maliyet göz ardı edilebilir. Hormonlu spiral fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve ilaçlı spiral uygulaması yaptırmak istiyorsanız Ankara’da bulunan kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz. Süresi dolmuş veya çıkartmak istediğiniz spiraliniz varsa, eski spiralinizi çıkartıp yenisinin uygulamasını yaptırmak için ve fiyatlar ile ilgili bilgi için kliniğimi arayabilirsiniz.

Önceki yazı
Hidrosalpinks Nedir? Hidrosalpenks Tedavisi ve Kapalı Ameliyatı
Sonraki yazı
Kalp Şeklinde Rahim Nedir? Rahmin Kalp Şeklinde Olması Nasıl Anlaşılır?