Genital Siğil Nedir? Neden Olur? Genital Siğillerin 9 Belirtisi

Kadınların en çok rahatsızlık duyduğu problemlerin başında gelen genital siğil bir diğer adı da kondilom hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. Ülkemizde ve dünyada cinsellik ile ilgili en çok bilgi ve çözüme internetten ulaşılmaya çalışılmaktadır. En sık merak edilen cinsel problemlerden biride kondilomlardır. Kondilom yani genital siğiller, dünyada en sık cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyondur. İlk cinsel tecrübe erken yaşta ise, partner sayısı fazla ise, korunmasız cinsel ilişki oluyor ise kondilom daha sık görülmektedir.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil HPV virüsünün bazı tiplerinden kaynaklı genital bölgede kendini gösteren bir lezyondur. Genital siğil nedir sorusunda HPV nedeniyle ortaya çıkan hastalık cevabı verilir. Kadınlarda genital bölgede siğil oluşumuna neden olan HPV’nin hücrelere yerleşerek hücrenin yapısını değiştirme etkisine sahiptir. Bu durumda ise HPV’nin çok sayıda çeşitleri arasında alt tiplerin hücrelerin kendilerine göre hızlı ve kontrolsüz olarak çoğaldığı gözlemlenir. Genital siğile neden olan HPV alt tiplerinde kanser gelişimi olmaz. HPV 6 ve 11 tipleri siğile neden olur ve kanserle ilişkisi yoktur. Kansere neden olan siğiller onkojen etkiye sahip HPV tipleri tarafından başlatılacaktır.

Kondilom çeşitlerine göre 3’e ayrılmaktadır. Bunlardan ilki flat genital siğildir. Flat genital siğil, genital siğil çeşitleri arasında en az oranla görülendir. Görünümü tıpkı bir yamaya benzer. Kabarıklığı az, geniş ve kalın değişik bir cilt görünümündedir. Rahim ağzında ya da dış genital bölgede koyu olarak da görülebilir. 2. Siğil çeşidi punktiformdur. İğne şekline benzeyen bu kondilom erkeklerde görülme olasılığı yüksek olmakla birlikte kadınlarda ise pubis bölgesinde rastlanmaktadır. 6 HPV tipi ile alakalı olmasına bağlı olarak genital siğil tipleme yapılması gerekilir. Son genital siğil çeşidi ise karnabahar şekline benzer. Çok fazla görülmekle birlikte sebep olduğu HPV tipini belirlemek mümkün değildir. Kesin tanı için HPV tiplemesine ihtiyaç duyulur. Kanayan, yumuşak ve bazı türleri kaşının bir yapıda kondilom çeşididir.

Genital Siğil Belirtileri

Genital siğil HPV’nin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Siğillerin ağrısız, acısız olabileceği gibi bazen de kaşıntı ve kaşıntıdan kaynaklı olarak tahriş hissi yaratabilir. Dikkate almanız ve mutlaka aklınızda olması gereken genital siğil belirtileri şunlardır.

  • Deride gözlenen lezyonlar kabarık bir şekilde görülerek milimetrik olarak başlayacaktır.
  • Yassı olan bu lezyonlar deri renginde olabileceği gibi pembe ya da kahverengi tonlarında olabilir.
  • Kondilomlar daha çok et benzerine benzeyen görünümdedirler.
  • Milimetrik olarak ortaya çıkan kadınlarda genital siğil nadiren cm’lik olarak görülür.
  • Bağışıklık sistemi düşük, diyabetli hastalarda büyük birleşmiş siğiller gözükmektedir.
  • Lezyonlar oluştuktan sonra kendiliğinden geçebileceği gibi, boyutu ve sayısı da artabilir.
  • Genele bakıldığında siğillerin herhangi bir semptom vermediği gözükse de kanama ya da kaşıntı şikâyeti de olasıdır.
  • Kadınlarda görülen siğillerde cinsel birliktelik sırasında kanama gözükmesi olasıdır.
  • Kaşıntı olarak da kendini belli eden kondilomlar, hemen tedavi edilmesi için doktora başvurulması gereken hastalıklar arasındadır.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

  • Siğil bir kişiden diğerine yayılması için temas etmesi yeterlidir.
  • Cinsel ilişki ile bulaşır. Vajinal ve anal seks ile bulaşabilir.
  • Kondilomu olan biri ile ortak eşya kullanımı sonrasında bulaşma riski vardır.
  • Seks sırasında HPV’den korunmak için kondom kullanılsa bile kondomun kapatamadığı bölgelerden bulaşır.
  • Genital siğil görünür olmasa bile HPV ile enfekte derinin bölgeye teması sonucunda da bulaşır.
  • Bazı vücuda bulaşma sonrasında sessizce vücutta kalabilme olasılığı yüksektir.

Cinsel ilişki yaşadığınız kişide siğil var ise bu size kesinlikle bulaşacak diye bir kesinlik yoktur. Deri tamamen sağlamsa karşı tarafta HPV virüsü olsa bile bulaşıcı olmaz. Deri bütünlüğü bozulmasına neden olan epilasyon gibi yöntemlerden siğil bulaşmasını artırır.

Genital Siğil Tedavisi

Siğiller fark edildiğinde doktordan yardım almanız gerekir. Detaylı muayene sonrasında yaygınlığa göre tedavi yöntemi belirlenecektir. Eğer siğilleri erken fark ederseniz ve hafif, sınırlı alandaysalar krem ya da solusyonlar kullanarak yok etmek mümkün olur. Doktor kontrolü aşamasında siğillerin yaygın olduğu ve oldukça büyük olduğu görüldüyse genital siğil tedavisi için cryokoagulasyon (dondurma) veya elektrokoterizasyon (yakma) yöntemlerine başvurulacaktır. Genital siğil dondurma tedavisi sonrası ne yazık ki deride beyazlaşma gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Tedavi süresi kişiden kişiye göre süresi uzayabilir ya da tek seferde etkili olabilir. Bu tedavide hastanın tamamen iyileştiği ve siğillerinin gittiği görüldüğü ana kadar cinsel temastan kaçınılması doğru olacaktır. Tamamen yok olan siğiller virüsün yayılmasını önleyecektir.

Tedavi sırasında unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise kulaktan duyma tavsiyelere güvenip el-ayak için kullanılan kremleri asla genital bölgenize sürmemek gerektiğidir.

Genital bölgede bulunan büyük ve yaygın kondilomlar için mutlaka genital siğil ameliyat ile çıkarılması gerekir. Bu tür siğillerde hastanın durumuna göre lokal anestezi veya genel anestezi kullanılarak cerrahi kesiler yapılarak çıkarılır. Çıkarılan siğillerin ardından mutlaka düzenli olarak pansuman yaptırılması gerekir. Siğil tedavisinde eğer kesi olacaksa mutlaka jinekolog yardımı alınmalıdır. Herhangi bir güzellik merkezine başvurulması ve onların yapacağı cerrahi yöntem daha büyük sorunlara yol açacaktır. Tedavi asla çok ağrılı olmamakla birlikte aynı gün bile taburcu olunabilir. Yakma ya da dondurma siğil tedavilerine göre daha ağrısız, acısız olan ameliyatlı cerrahi yönteme güvenebilirsiniz. Ameliyat yönteminde herhangi bir iz kalma olasılığı da düşüktür. Bazı durumlarda biyopsi yapılması gerekebilir. Fakat kondilomlardan herhangi bir şüphe duyulmuyorsa buna gerek yoktur. Şüpheli lezyonlarda mutlaka bu yönteme başvurularak durum tam olarak saptanması şarttır.

Genital siğil tekrarlar mı?

HPV alt tipinin neden olduğu genital bölge siğil tedavisi sonrasında hayatın belirli dönemlerinde yeniden baş gösterebilir. Tekrarlanan genital siğil sorunlarına, immün (bağışıklık) sisteminin düşmesinde rastlanır. Gündelik hayatta vücutta herhangi bir şikâyet oluşturmayan ve kendini göstermeyen bazı virüsler, zamanla dış etkenlere de bağlı olarak aktivite olabilir. Siğiller hayatın farklı dönemlerinde tekrarlama olasılığı yüksek olan hastalıktır. Her daim vücudun direnci korunmalıdır. Vücut direncini artırmak için düzenli ve iyi beslenmeli, stresten uzak durulmalı, spor yapmayı ihmal etmeyerek düzenli bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Genital siğil ve hamilelik

Genital siğil gebelik sırasında HPV enfeksiyonun önemi farklıdır. Gebe kalmadan önce var olan ya da gebelik sırasında oluşan kondilom kitlerinin aşırı olarak büyümesi büyük sorunlara yol açacaktır. Doğum sırasında doğum kanalını kapatabileceği gibi eğer normal doğum yapılıyorsa vajinal yolla doğum imkânsız olacaktır. Diğer bir semptom ise bebeğin doğum sırasında kanaldan geçerken orada bulunan HPV bulaşması sonucu yaşanır. Virüs bulaştığında bebeğin ses tellerinde ufak kitleler oluşmasına neden olacaktır. Siğili olan bir kadının sezaryen doğum yapacak gibi kanıtlanmış bilimsel bir geçerlilik yoktur. Gebelerde genital siğil tedavisinde doktor kontrolünde yalnızca lokal anestezi kullanılarak alınması gerekir. Aksi halde diğer siğil ilaçları bebekler için zararlı toksik olarak bebek hayatını tehlikeye sokacaktır.

Son günlerde Genital siğil hamilelik dönemini tamamen etkileyecek özelliklerde olduğu görülmüştür. Hamilelikte kondilom sorunu yaşamamak için korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Çok eşlilik durumu da hamileliği etkileyecek siğillere neden olur. Geçmişinde kondilom sorunu olan veya hamilelik sırasında siğil tespiti yapılan gebelerde mutlaka Pap Smear testi yapılmalıdır. Kesinlikle basit bir testtir. Gebeliği tehdit edecek bir unsur içermez ve ağrısızdır. Yaşanan bu sorunda kullanılan tedavi yöntemlerinde koterizasyon, kriyoterapi ve dışarıdaki lezyonlarda trikloro asetik asit uygulanabilir. Hamilelikte görülen siğiller çok büyük ya da yaygın değilse lokal anestezi kullanarak koterizasyon uygulanabilir. Siğillere dış genital bölgede rastlanırsa lazer tedavisi yapılabilir.

HPV ve Kanserden Korunma

Genital siğilleri oluşturan farklı virüs tipleri olduğunu söylemiştik. Genital siğil yapan tipler tip 6 ve 11dir. Tip 16 ve tip 18 de ise rahim ağzı kanseri ile ilişkili HPV tipleridir. Bazı HPV tiplerinin kansere neden olduğunu söylemiştik. Hafif hücresel değişimler vücut tarafından kontrole alınmadığında yaklaşık 15- 20 yıl sonra kansere yol açabilir. Bu nedenle, genital siğil olan kadınlarda smear testi yapılması mutlak gereklidir.Toplum sağlığını ve halk sağlığını ilgilendiren bu konu da olabildiğince hassas olunması gerekir. Bilinçli olup rahim ağzı kanseri taraması yani smear testini yaptırmak ve HPV aşısı olmak rahim ağzı kanserini çok önemli derecede azaltmaktadır.

Önceki yazı
Gebelikte Kabızlık ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Sonraki yazı
Hidrosalpinks Nedir? Hidrosalpenks Tedavisi ve Kapalı Ameliyatı