Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Avantajları ve Riskleri

Rahim içinde ya da dışında ortaya çıkan miyomlar, genellikle hastanın yaşam standardını düşüren belirtilere yol açtığında cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılır. Myom ameliyatları, hastanın ve miyomun/miyomların durumu gözetilerek hem açık hem kapalı şekilde yapılabilir. Kapalı miyom ameliyatı, beraberinde getirdiği avantajlar sebebiyle bugün açık myom ameliyatına kıyasla daha çok tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkar.

Deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında etkili ve güvenli olan kapalı miyom ameliyatında rahmin yerinde bırakılarak miyomların (iyi huylu-kanser olmayan kitleler) alınması esastır. Takip edilmekte olan miyomlar büyüdüğünde, düzensiz kanamalara ve kasık-karın bölgesinde geçmeyen sancılara yol açtığında, kısırlığa(infertilite) ya da düşüğe sebep olduğunda ve hasta anne olmayı düşündüğünde kapalı myom ameliyatı, şartlar elverişliyse, ilk akla gelen cerrahi operasyon yöntemidir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyonların alınması, tıp dilinde Myomektomi olarak geçer. Myomektomi, 3 farklı teknikle yapılabilir. Bu teknikle yapılan cerrahi operasyonlardan biri açık miyom ameliyatı (Laparotomi), diğer ikisi kapalı myom ameliyatı olarak tanımlanır.

Hastanın cildinde büyük kesilerin açılmadığı, myomlara cerrahi aletlerle ulaşıldığı bir yöntem olan kapalı miyom ameliyatı kapsamında, Laparoskopik ya da Histeroskopik tekniklerinden biri tercih edilir. Hangi tekniğin kullanılacağında miyomun büyüklüğü ile rahimde yerleşmiş olduğu konum belirleyicidir.

Öte yandan, 15 cm’e kadar olan ve sayısı 4’ü geçmeyen miyomların alınmasında kapalı miyom ameliyatı tercih edilir. Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer.

Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır. Her iki kapalı miyom ameliyatının da süresini uzatan durumlar ise miyomun büyüklüğü, konumu ve sayısı ile karın içindeki yapışıklık mevcudiyetidir.

Laparoskopik Myomektomi

Laparoskopik Myomektomi, Laparoskop adı verilen fiberoptik teleskop ile karın içinin görüntülenip miyomların alınması ile tamamlanan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem kapsamında, göbek deliğine ya da delik çevresine ve kasığa, ileride estetik kaygı oluşturmayacak denli küçük bir kesiler açılır.

Karın bölgesindeki kesiden karbondioksit gazı gönderilerek karın bölgesi ve batın şişirilir. Bu şişlik, bölgenin daha iyi görüntülenmesi için zemin hazırlar ve ışık veren laparoskop pelvik boşluğa yerleştirilerek rahimden, yumurtalıklardan, komşu pelvik organlardan görüntüler alınır. Akabinde karın bölgesi alt kısmına açılan küçük kesiler yapılır, miyomlar rahimden ayrılır, rahimdeki (uterustaki) boşluklar dikilir ve cerrahi aletler yardımıyla miyomlar çıkarılır. Miyomların vücut dışına alınması ardından karındaki kesilere dikiş atılır.

Az sayıdaki ve 10 cm’den küçük subseröz ve intramural miyomların çıkarılması için tercih edilen Laparoskopik Myomektomi operasyonları genellikle 1 ila 2 saat arasında tamamlanır.

Histeroskopik Myomektomi

Kimi miyomlar, şişerek rahim boşluğuna doğru sarkabilir ve küçük dahi olsa çok kanamaya sebebiyet verebilir. Gebe kalınmasına engel olan ve submukozal miyom olarak adlandırılan bu tür miyonların alımında Laporoskopi’den ziyade Histeroskopi tercih edilir. başarısız tüp bebek ve durdurulamayan rahim kanamaları tedavileri kapsamında da kullanılan bu yöntem uygulanırken hastaya genel anestezi yerine spinal anestezi de verilebilir.

Histeroskopik Myomektomi’de miyomlara Laporoskopi’den farklı olarak vajinal yoldan (karın ya da kasıkta hiçbir kesi açılmadan), Histeroskop adlı cerrahi bir alet ile ulaşılır. Histeroskop da Laporoskop gibi ışık vererek bölgenin aydınlatılmasını ve sıvı vererek boşluğu genişletme işlevine sahiptir. Daha sonra, Histeroskoba yerleştirilen rezekteskop denilen alet ile dokuları kesme ve yakma özelliğine sahiptir. Sıvı sayesinde inceltilen rahim duvarına müdahalede bulunulur. Bu aşamada myomlar parçalanır, bölgeye tekrar sıvı verilerek atıklar temizlenir.

Histeroskopik Myomektomi operasyonları, kesi açılmadan yapılıyor olmaları dolayısıyla yaklaşık yarım saatlik bir zaman diliminde tamamlanır. Bu nedenle de hasta çok kısa sürede toparlanarak genellikle aynı gün içinde taburcu olur.

Miyomun rahim duvarına gömülü olduğu durumlarda (intramural myom) Histeroskopik Myomektomi ile başarı elde edilemeyeceğinden Laparoskopik Myomektomi tercih edilir.

Kapalı Miyom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Rahmini korumak isteyen ve cerrahi olarak rahim alınması gerekliliği olmayan kadınlarda en yaygın kullanılan miyom çıkarma yöntemi kapalı ameliyattır. Bu cerrahi takiben 5-6 ay sonra gebe kalınması uygundur.

Laparoskopi’de açılan kesiler çok küçük olduğundan açık myom ameliyatına kıyasla iyileşme süresi çok daha kısadır (birkaç gün ila 2 hafta) ve kesi yeri izi estetik kaygı yaratacak seviyede olmaz. Bu özellikleri sebebiyle bakımı çok daha kolay olduğundan kilosu fazla hastalar için de tercih sebebidir. Kapalı miyom ameliyatını deneyimli bir cerrah yapıyorsa çok büyük miyomlardan dahi kurtulmak mümkündür.

Bu yöntemde daha az kanama ve fıtık riski vardır. Batın duvarının kesilmemesi ve bağırsakların dışarıyla temasını olmaması sebebiyle bağırsakta tıkanıklık yaşanmaz. Karın içi yapışıklıklar görülmesi ise oldukça azdır. Laporoskopi’de Laparotomi (açık ameliyat) sonrasında yaşanan ağrılara göre hasta daha az ağrı hisseder ve hastadan hastaya değişmekle birlikte taburcu işlemleri ya aynı gün ya da 1-2 gün içerisinde yapılır.

Histeroskopik Myomektomi’de ise iyileşme süresi azami bir hafta olup hastanın ameliyat sonrası sağlık durumu elverişliyse aynı gün içerisinde taburcu edilmesi olasıdır. Kesi açılmadığından enfeksiyon meydana gelmesi beklenmez ve iz oluşmaz.

Enfeksiyon ve hastalık kapma riskinin düşük olduğu her iki yöntemin başarı oranı çok yüksektir. Myomektomi sonrası hastaların yakındıkları şikâyetlerin ortadan kalktığı, normal yaşama hızla döndükleri görülür.

Kapalı Miyom Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Önemli avantajlarına karşın kapalı myom ameliyatı birtakım riskleri de beraberinde getirir: Sonuç itibarıyla cerrahi bir müdahale olduğundan Laparoskopik Myomektomi de açık myom ameliyatının taşıdığı riskleri taşır ancak bu riskler doğru hekim tercihi, doğru bir planlama ve teknik kullanımıyla en aza indirilebilir. Açık ameliyata kıyasla daha az görülmekle birlikte Laparoskopi’de enfeksiyon kapma riski çok çok düşüktür. Laparoskopik Myomektomi’de dikişler alınmasına gerek yoktur. Nadiren göbek deliği hizasındaki dikişlerde akma ve enfeksiyon olabilir. Bu durum daha çok kilolu hanımlarda gerçekleşebilir. Bu nedenle Laparoskopi’nin ehil cerrahlarca yapılması oldukça önemlidir.

Histeroskopik Myomektomi’de ise tecrübeli bir cerrah tarafından uygulanmıyor ise rahmin delinmesi söz konusu olabilir. Rahim delinirse ivedi bir şekilde laparoskopi ile aynı seansta onarım mümkündür. Ayrıca, ameliyat esnasında rahime verilen sıvı kontrolsüz kullanılır ise, kullanılan miktara göre kanda sodyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Çok daha kontrolsüz uygulandığında daha ciddi komplikasyonlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle operasyon sırasında dikkatli olunmalı, verilen sıvı miktarı kontrol edilmelidir. Miyomlar çok büyük ise, gelişebilecek bu riskten kaçınmak amacıyla, operasyon iki aşamalı olarak da gerçekleştirilebilir.

Öte yandan miyomlar tamamen çıkarıldığında bile tüm cerrahi yöntemler için geçerli olmak üzere, miyomların tekrarlama özelliği olduğunu bilmek gereklidir.

Açık miyom ameliyatında olduğu gibi Laparoskopik Myomektomi’de de kızlık zarının zarar görmesi söz konusu değildir ancak ameliyat yöntemi olarak Histerestopik yöntem tercih edilmişse kızlık zarının zarar görmesi muhtemeldir.

Son olarak belirtmek gerekir ki kapalı ameliyat, alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmıyorsa komplikasyon oluşma riski vardır. Bu nedenle hastaların cerrah tercihlerini dikkatli bir şekilde yapmaları tavsiye edilir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası

Kapalı miyom ameliyatı sonrasında hastalar, birkaç saat içinde sıvı ile yemek alımına başlayıp ayağa kalkabilir düzeye gelir, 1-2 gün içinde taburcu edilir ve 3-7 gün içinde kaldığı yerden yaşamına devam edebilir. Ameliyat Histeroskopik yöntemle yapılmışsa hastaların aynı gün içerisinde taburcu edilmesi ihtimali de yüksektir.

Kapalı myom ameliyatları kapsamında kesi açılmaması ya da kesilerin boyutunun küçüklüğü sayesinde enfeksiyon kapılması beklenmediğinden antibiyotik kullanımına genellikle gerek duyulmaz. Ameliyat sonrası ağrı hafif olduğundan birkaç gün basit ağrı kesicileri kullanmak yeterli olur.

Laparoskopik Myomektomi’de ayrıca, verilen gaz sebebiyle hasta ameliyat sonrası omzunda ağrı hissedebilir. Bu ağrının, yapılan yürüyüşlerle ilk iki gün içerisinde ortadan kaybolması beklenir. Aksi bir durumda ağrı kesici ilaç ya da jellerle ağrı baskılanabilir.

Ameliyattan 1-2 gün sonra hastalar ayakta duş alabilir ancak taburcu olmalarını müteakip ilk 15 gün denize ya da havuza girmekten kaçınmalıdır. Bu süre zarfında lekelenme olarak tabir edilen kanamalar görülürse bu durum olağan karşılanır ancak daha yoğun bir kanama söz konusuysa ilgili hekime vakit kaybetmeden başvurulmalıdır. Ek olarak reglin beklenen zamanında yaşanması gerekir.

İlk bir ay ise cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilmekle birlikte bu durum enfeksiyon riskinden kaçınmak amacı ile önemlidir. İlerleyen dönemlerde herhangi bir kanama ya da sancı söz konusu değilse birliktelik yaşanmasında sakınca görülmez ancak miyom ameliyatlarından sonra gebelik oluşması için en az 5-6 ay beklemek gereklidir. Cinsel birliktelik konusundaki en doğru yönlendirme hastanın durumunu değerlendiren hekim tarafından yapılır.

Kapalı miyom ameliyatlarında kullanılan dikişler kendiliğinden yok olan özellikte olduğundan dikiş aldırmak için ilgili kliniğe başvurulmasına gerek yoktur. Bununla birlikte hastaların ameliyat gününün ardından hekimlerinin belirledikleri günlerde kontrole gitmeleri önemlidir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Fiyatları

Kapalı miyom ameliyatı yani laparoskopik yöntemle miyom çıkarılması için gerekli ekipman önemlidir. Miyomları rahimden çıkartıktan sonra, rahim onarımı için özel dikiş materyalleri kullanılır. Onarım yapıldıktan sonra çıkarılan miyomların vücut dışına alınması için ise gene özel teçhizat ve ekipman gerekmektedir. Tüm bunlar kapalı miyom ameliyatı fiyatlarını artırmaktadır.

Ameliyatı fiyatları ameliyatın yapıldığı hastaneye ve ameliyatı yapan doktora göre değişkenlik gösterebilir. Kapalı miyom ameliyatı fiyatları 25.000 TL – 35.000 TL arasında değişmektedir. Burada önemli olan ameliyatın maliyetinden ziyade ameliyatı yapan doktorun tecrübesidir. Ameliyat kararı aldığınız zaman önceliğiniz sağlığınız olmalı.

Miyom ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi için miyom ameliyatı yazımı okuyabilirsiniz. Kapalı miyom ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları Ankara Çankaya Maidan iş merkezinde kliniğimi arayabilir veya altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?

Miyom ameliyatı sonrasında lekelenme benzeri kanamaların olması normaldir. Ancak kanama miktarı ve sıklığı artarsa en kısa sürede ameliyat olunan doktora kontrol gerektirir.

Laparoskopik Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilebilir?

Kapalı miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkinin yaklaşık bir aya yakın süre olmaması iyileşme sürecinde önerilir.  Ancak ameliyat olunan doktorun yapacağı kontrol muayenesi ve doktor kararı ile cinsel ilişki yasağı kaldırılabilir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Normal Doğum Yapılır Mı?

Kapalı miyom ameliyatı sonrası tercih edilmez. Rahim duvarındaki miyomların alınması rahim bütünlüğüne zarar verdiğinden normal doğumda komplikasyon gelişme riski yüksektir. Rahim yırtılması riski nedeni ile sezaryen doğum tercih edilir.

Kapalı Myom Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kişi kapalı miyom ameliyatı sonrasında hasta 1 hafta içerisinde iyileşir. Laparoskopik cerrahi yöntemi, iyileşme sürelerini büyük ölçüde kısaltır.

Kapalı Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı miyom ameliyatları genellikle 1 ila 1,5 saat kadar sürer. Ancak miyomun yeri ve boyutu, ameliyat süresinde değişikliklere neden olabilir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Ölüm Riski Nedir?

Miyom ameliyatında ölüm riski çok düşüktür. Özellikle kapalı (laparoskopik) miyom ameliyatı, olası uygun cerrahi teknik ve hasta seçimi ile riskler de azalır.

Kapalı Myom Ameliyatı Şişliği Nasıl Geçer?

Kapalı miyom ameliyatından sonra şişlik ve ödem gibi durumlar minimum seviyede olur. Ameliyat sonrasında su tüketimi artırılabilir.

Laparoskopi ile Miyom Ameliyatı Kızlık Zarına Zarar Verir Mi?

Kapalı miyom ameliyatı sırasında kızlık zarına bir zarar verilmez. Laparoskopik cerrahi ile yapılan miyom ameliyatı karın bölgesinde açılan 0.5- 1 cm kesilerle yapıldığından vajina ve dolayısı ile kızlık zarıyla ilgisi bulunmaz.

Önceki yazı
Kapalı Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?
Sonraki yazı
Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler